Sapuni s točkicama

U zapuštenom prostoru Zagrepčanke jedan mali dio potpuno je uređen i obnovljen, i to za potrebe slijepih i slabovidnih osoba. Upravo se ondje nalazi mala mirisna tvornica sapuna s točkicama koju je posjetila i ekipa Dobrog jutra.

Miris bijeloga bora, limunske trave, lavande, ruže ili sandalovine i točkice koje podsjećaju na Brailleovo pismo sadržavaju sapuni koje proizvode slijepe i slabovidne osobe. Sama ideja o sapunima s točkicama nastala je još krajem 20015. Godine, kada smo u Udruzi slijepih Zagreb pokušali pronaći još neko od adekvatnih zanimanja za osobe oštećena vida, za slijepe i slabovidne osobe. U sklopu kreativnih radionica pokušali smo animirati slijepe i slabovidne tako da proizvedu neke suvenire, bili su to proizvodi od keramike, različiti ukrasi, no sapuni s točkicama su se pokazali kao pravi hit,  objašnjava Nikola Arbanas, direktor proizvodnje u vlasništvu Udruge slijepih Zagreb.

Tako je i pokrenuta proizvodnja u kojoj trenutačno radi mala, ali zadovoljna skupina ljudi. Osmijeh na licu u radnom kolektivu, samo je jedan od razloga za sreću. Kod nas je dosta teško i osobama koje nemaju nikakvih teškoća pronaći posao pa s obzirom na to da sam ja kao osoba s invaliditetom uspjela pronaći ovaj posao, to je za mene sreća,  naglašava Kristina Milić Zhang. U ovom malom pogonu način rada prilagođen je svim zaposlenicima. Sapuni se izrađuju od gotove glicerinske baze koja dolazi u velikim pločama koje se ručno usitnjavaju. Iza toga se takva narezana baza stavlja na topljenje, unutra se onda dodaju svi ostali sastojci koji idu u naš sapun i koji su potrebni – eterična ulja, pigmenti i različite druge stvari…  Kad je postupak gotov smjesa se lijeva u kalupe,  otkriva Barbara Šajinović, mag. primijenjene kemije.
Nakon što se sapun stvrdne, spreman je za rezanje i pakiranje. Anto Babić je potpuno slijep od osme godine, ali nož u ruci drži bez imalo straha, baš kao i Kristina. Ozljeda na radu gotovo da i nema. Ipak Anto priznaje da kod nekih stvari gdje je potrebna preciznost – lijevanje kalupa…  tu priskoče kolege. Kao o kod nekih stvari koje slijepi čovjek ne može napraviti  - slaganje boja i slično.  Kristina još samo dodaje da je sve pod kontrom, jer s noževima imamo već iskustva u kuhinji.  Osim iskustva u kuhinji, svi zaposlenici imaju i dodatno radno iskustvo. Uglavnom su radili kao telefonisti, no takvih je radnih mjesta sve manje. Dobrim plasmanom sapuna na tržištu možda bi se proširila ova vrijedna ekipa pa se radi i na licenciji za sapune bez aditiva koja jamči potpuno prirodan i ručno izrađen hrvatski proizvod.

Da prošire proizvodnju u zaposle još slijepih i slabovidnih osoba možemo pomoći svi, kupnjom sapuna s točkicama ili mozaik-sapuna, poručuju iz udruge. Personalizirani sapun i ambalaža mogu biti lijep dar dragoj ili radno mjesto slijepoj i slabovidnoj osobi.