Mani Gotovac: Barbari dohodu, pustinja raste

Odnos politike i kulture, strast u stvaranju i licemjerje  – neke su od tema o kojima je dramaturginja, teatrologinja, spisateljica i prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta Mani Gotovac govorila gostujući u našem Intervjuu tjedna.

Znate kako ono ide: barbari dohdu, pustinja raste,  rekla je Mani Gotovac na početku razgovora istaknuvši da u hrvatskoj kulturi u posljednje vrijeme na puno mjesta vidi nešto poput nizbrdice.

Jedno je kazalište u posljednje vrijeme napravilo svjetski uspon – to je HNK u Zagrebu, ali osjeća se taj naš hrvatski jal o kojem je govorio Matoš. Evidentan je uspjeh tog kazališta koje probija led, ima viziju onoga što je suvremeno u 21. stoljeću, a sada su se okomili upravo na to kazalište,  komentirala je Mani Gotovac referirajući se na člana kazališnog vijeća te kuće Zlatka Hasanbegovića. Tko je njega kao povjesničara postavio na to mjesto,  zapitala se Gotovac.

Govoreći o svojem djelovanju Mani Gotovac je napomenula da najviše od svega optužuje samu sebe: Predbacuju mi da sam previše strastvena, ali mislim da se u umjetnosti ništa ne može raditi bez strasti. Pogledajte Janicu Kostelić, ona za razliku od naše ministrice kulture može udariti šakom o stol.

Komentirajući svoj književni rad Mani Gotovac je priznala da nikada nije očekivala da će biti toliko čitana.

Intervju tjedna, koji emitiramo subotom na HR1 i HRT4, možete pogledati na usluzi HRTi i poslušati u Slušaonici Hrvatskoga radija.