Mali varaždinski rukometaši

Daleke 1930. u Varaždinu je odigrana prva rukometna utakmica na ovim prostorima, pa u hrvatskoj rukometnoj povijesti Varaždin ima posebno mjesto. Lijepu tradiciju nastavljaju najmlađi naraštaji.  

Najmlađa ekipa gradskog rukometnog kluba 'Varaždin 1930' su takozvani Dabrići. Počeli su prije 4 mjeseca s 8 igrača. Danas ih je 18. To su početnici i igraju mini rukomet. Neki se susreću prvi put s loptom, a moraju naučiti i pravila rukometa, naučiti da su dio ekipe te zavoljeti sport i rukomet,  ističe trenerica Nevenka Đurak.

Budući da u Varaždinskoj županiji još nema lige mini rukometa, Dabrići su se uključili u ligu Zagrebačke županije. Često su na turnirima i igraju trening-utakmice u Čakovcu i Ormožu te dobro surađuju s drugim klubovima. Treniraju triput na tjedan. Iako su još mali, rade kao pravi profesionalci. I mini rukomet je dosta grub sport , jer uče da čovjek drži čovjeka. Igraju sa spužvastom loptom pa nije toliko bolno. Ali oni moraju naučiti zaustaviti protivničke igrača, ali i pratiti svoje suigrače i cijelo vrijeme trčati za svojim suigračem. Čini se da to nije naporno, ali i za tih 10 minuta koliko oni igraju treba biti fizički spreman,  objašnjava trenerica Đurak.

A jednom kad se zavoli ovaj sport, teško ga je napustiti. Od malih nogu djeca uče kako biti dio ekipe i što je to sportsko ponašanje. Odmah iza nogometa, rukomet je najpopularniji ekipni sport. A uz ovakve mlade nade, nema sumnje, budućnost varaždinskog rukometa je sigurna.