Hrvatska je oduvijek njegov prvi izbor

Don Markušić rođen je u Zagrebu, s godinu dana s roditeljima je otišao živjeti u Australiju. Dona je srce, međutim, cijeloga života vuklo u Hrvatsku. Prije 22 godine san mu se ostvario i vratio se u rodni grad. Ostatak obitelji, koja ga je odgovarala od povratka, ostao je u dalekoj Australiji.

Don Markušić za sebe kaže da je sretan čovjek. Radi što voli i voli gdje živi. Australski Melbourne zamijenio je Zagrebom. Htio je doći nakon rata pomoći u razvitku Hrvatske. S mojim znanjem jer sam odvjetnik međunarodnog prava i htio sam tako privući strane investitore da izgradimo Hrvatsku.  U njegovoj obitelji, koja je u Australiju otišla u potrazi za boljim životom, uvijek se govorilo hrvatski. Hrvatski se morao doma govoriti, naučio sam hrvatski zbog njih jer je to bilo jako strogo... Isto tako učio sam hrvatsku kulturu i u školi. Tata je uvijek govorio ti si Hrvat i onda u školi kad su pitali 'kaj si' - ja sam rekao Croatian...

Na uglu Mletačke ulice i Trga svetog Marka izgradio je novi život. Kupio je ruševnu kuću iz 1744. i potupuno je obnovio. I zbog toga bio presretan, jer svi u dijaspori znaju gdje je i što znači Markov trg. Radovi na kući dugo su trajali, a pronađena je i freska Svete obitelji iz 18. stoljeća. Ja sam presretan da sam to otkrio i ljudi iz zaštite spomenika kulture su rekli kak´ je to doprinijelo Gornjem gradu i Markovom trgu....  Baš iz ove kuće su pucali na srpanjske žrtve. To je nemilosrdni događaj i nije dobro ali zbog tog događaja su Hrvati rekli dosta je, mi hoćemo našu državu. Tako da je meni jako drago da je ova kuća povijesna za neovisnost Hrvatske i to 1845.

Don Hrvatsku vidi kao zemlju potencijala, o čemu govori na brojnim konferencijama koje uključuju i dijasporu. Potiče spajanje biznisa i domoljublja, ulaganja, kako kaže, ne moraju biti velika, ali prilika je puno od kojih svi mogu imati koristi. Don se smatra purgerom i na to je jako ponosan. Mjera uspjeha nije mu zarada, već doprinos zajednici. Evo, otkrio sam fresku i par projekta ne bi bilo da nisam došao i nekim ljudima pomogao.  Australija mu ne nedostaje, a obitelj ga povremeno posjećuje. Ponosni su na njegov uspjeh. 

Nikad nije požalio što se vratio u Zagreb jer Hrvatska je, kaže, oduvijek bila njegov prvi izbor. Iako mu izgovor i nije savršen, rado se koristi zagrebačkim slengom - jer, kaže, tako to rade pravi purgeri.