Na dražbi 10.000 predmeta iz pariškog hotela Ritz

Kreveti, kade, posteljina, zavjese, toaletni stolići..., oko 10.000 predmeta iz pariškoga hotela Ritz u travnju će biti ponuđeno na dražbi, izvijestila je aukcijska kuća Artcurial.

Poznata palača smještena na trgu Vendome 15, ponovno je otvorena u lipnju 2016. nakon četverogodišnjih poslova preuređenja. Danas gostima nudi 71 sobu i isti broj apartmana sa stropovima visokim oko 4,6 metara. U 120 godina postojanja i nakon niza uzastopnih transformacija hotel je postupno nagomilao impresivnu količinu stvari, koje su trenutačno pohranjene u 124 kontejnera.

Tijekom petodnevne dražbe koja će trajati od 17. do 21. travnja, zainteresiranima će biti ponuđeni brojni predmeti s originalnim pečatom "Ritz Paris". Među njima su, primjerice vilice čija se vrijednost procjenjuje na 100 eura do čak 5000 eura.

Voditeljica aukcije Francois Tajan, koja je ranije organizirala slične dražbe predmeta iz hotela Crillon i Plaza Athenee, očekuje sličan uspjeh.

Ovo je mitsko mjesto i predmeti će biti mnogima zanimljivi. Izložit ćemo između 600 i 700 predmeta, među kojima je i prva kada iz ranog vremena Ritza te vrlo lijepi kreveti ukrašeni kožom. Puno je prekrasnih stvari, kaže Tajan.

Ritz je otvoren u lipnju 1898., a njegov utemeljitelj Cesar Ritz hotel je reklamirao kao mjesto "koje nudi sve profinjene stvari i usluge što ih jedan princ može poželjeti u vlastitu domu".

Ponos glavnoga grada Francuske već više od stoljeća ugošćuje državnike, pripadnike kraljevskih obitelji i poznate osobe iz javnog života.

Petnaest apartmana nosi ime najvjernijih gostiju hotela poput Coco Chanell koja je u njemu živjela od 1937. do 1971., čak 34 godine, Marcela Prousta, princa od Wallesa, Charlieja Chaplina..., a za noćenje treba izdvojiti od 8.000 kuna nadalje, ovisno o željenoj sobi i vremenu rezervacije.

Boravak na ovom luksuznom mjestu možda je najbolje sročio njegov redoviti posjetitelj, pisacErnest Hemingway koji je jednom prilikom rekao: Kada sanjam o životu u raju, radnja se uvijek odvija u pariškome Ritzu.