"Na rubu znanosti" u ponedjeljak o Kirlianovoj fotografiji

Emisija Na rubu znanosti autora Krešimira Mišaka u ponedjeljak 5. veljače na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) s početkom u 20.45 bit će posvećena Kirlianovoj fotografiji.

Naziv Kirlianova fotografija danas je općepoznat, a potječe od prezimena ruskoga znanstvenika Semijona Kirliana, koji je 1939. godine izradio prve fotografije sjajnoga koronarnoga obrisa oko lista i drugih organskih materijala, a koji je bio vidljiv i ako bi dio lista nedostajao.

Pola stoljeća poslije isto je načelo modernizirano i to se ponovno dogodilo u Rusiji. Glavni lik te priče bio je profesor računalnih znanosti i biofizike Konstantin Korotkov, koji je svoj softverski kompleks nazvao GDV, što je pokrata engleskoga izraza Gas Discharge Visualization, a riječ je o tehnici vizualnoga pražnjenja plina. Do danas je Korotkov istraživao mnogobrojne primjene GDV-ove kamere, toga prozora u svijet nevidljive energijske dinamike oko nas, uključujući i pitanja postojanja čovjekove životne energije i poslije smrti.

Osim na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) emisija Na rubu znanosti Krešimira Mišaka bit će dostupna i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.