Alumni Znanstveni kafić o slučaju krivotvoritelja Hana van Meegerena

Alumni udruga bivših studenata Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje FESB, Split, poziva na novi znanstveni kafić gdje će biti riječ o slučaju krivotvoritelja Hana van Meegerena (1889. – 1947.).

Nedugo nakon završetka Drugoga svjetskog rata, u Nizozemskoj je započelo suđenje slikaru Hanu van Meegerenu. Optužen je da je 1943. godine prodao nacističkom Reichsmarschallu Hermannu Göringu jednu sliku Johannesa Vermeera. Prodaja nacionalnog blaga Nijemcima proglašena je činom izdaje.

Na opće iznenađenje, van Meegeren se branio tvrdnjom da ono što je prodao Göringu nije autentično djelo staroga mjastora, već krivotvorina koju je sam izradio. Priznao je autorstvo još nekoliko slika pripisanih starim majstorima.

Neke od tih umjetnina nalazile su se u uglednim muzejima, a njihovu su autentičnost potvrdili eminentni povjesničari umjetnosti.

Da bi se utvrdila istinitost van Meegerenovih tvrdnji, formirana je ekspertna skupina na čijem je čelu bio Paul Coremans, doktor kemijskih znanosti i ravnatelj Kraljevskoga instituta za kulturnu baštinu u Bruxellesu. Korak po korak, tzv. Coremansovo povjerenstvo razotkrilo je van Meegerenovu tehniku krivotvorenja.

Predavač: dr. sc. Sagita Mirjam Sunara, doc. art. (Umjetnička akademija u Splitu, Odsjek za konzervaciju-restauraciju; prodekanica za umjetnost, znanost, međunarodnu suradnju i ECTS).

Mjesto i vrijeme: Kavana Lvxor, Peristil, četvrtak 1.2.2018. 18:30h.