Srednjoškolci učili pripremati tradicionalna jela za Festu

Dubrovčani se već sada pripremaju za jedan od njima najvažnijih dana - blagdan svetoga Vlaha - zaštitnika grada. Održana je radionica pripremanja tradicionalnih jela uz Festu, u kojoj su sudjelovali učenici dubrovačke Turističke i ugostiteljske škole.

Šporki makaruli potječu još iz doba renesanse. Riječ je o izdašnom jelu - tjestenini najsličnijoj makaronima s ragu umakom. Iz praktičnih razloga šporki makaruli postali su tradicija na dubrovačkim stolovima za festu svetoga Vlaha. Domaćica bi umak skuhala večer prije kako bi mogla otići na misu i procesiju, a prije samog objeda, prema broju gostiju, kuhala bi tjesteninu.

Svaki dio dubrovačkog kraja ima svoj način pripremanja makarula. Tako su poznati mljetski, žrnovski, župski... I svi će se oni naći na blagdanskim stolovima ove subote. 

Ususret 1046. festi dubrovačkog zaštitnika, održana je radionica pripremanja tog jednostavnog, ali vrlo ukusnog jela. Kako se pripremaju šporki makaruli provjerila je naša Morana Baričević: