Melania pridonijela rastu slovenskog turizma

Američka Prva dama Melania Trump značajno je doprinijela vrlo uspješnoj turističkoj sezoni Slovenije, svoje rodne zemlje. Broj stranih turista koji su prošle godine posjetili Sloveniju porastao je za skoro 17 posto i iznosio 3,4 milijuna. Prema posljednjim raspoloživim podacima, broj turista koji pristižu iz Sjedinjenih Država porastao je samo u studenome prošle godine za 24 posto.

Slovenija se također uspješno predstavila kao sigurna i zelena destinacija u srcu Europe koja nudi Jadransko more, ali i planinska odredišta. Zemlja je 2017. zabilježila četvrtu po redu uspješnu turističku godinu s ostvarenim rekordnim turističkim brojkama. Većina stranih turista dolazi iz Italije, Njemačke i Austrije, pri čemu broj njemačkih turista raste godinu za godinom za 26 posto.

Prva dama SAD-a rođena je u slovenskom gradiću Sevnici, u jugoistočnom dijelu Slovenije, otkuda je krenula u svijet ostvarivši karijeru modela i preselivši se u Sjedinjene Države. Zanimanje inozemne javnosti za Sloveniju nakon što je u Bijelu kuću ušao "najslavniji slovenski zet" jako je poraslo pa su priliku, osim za turističku reklamu, dobili i neki slovenski ugostitelji i obrtnici, makar ih je Melania preko svoje odvjetnice upozorila da su i Melania i Trump zaštićeni kao brend i da ne bi smjeli zlorabiti njihova imena u komercijalne svrhe.

Ipak, u Sevnici je još lani postao popularan desert od jagoda što ga je lokalni slastičar nazvao Melania, pojavila se i torta First Lady, a u novoj kulinarsko-turističkoj ponudi našao se čak i "predsjednički hamburger". Riječ o slučajevima koji su simpatični i američkoj Prvoj dami koja se zbog toga nije odlučila na sudske postupke.