'Mladost i ljepota Slavonije' u Starim Mikanovcima

U organizaciji KUD-a Šokadije iz Starih Mikanovaca u tom selu u blizini Vinkovaca danas će se, po 51. put, održati 'Mladost i ljepota Slavonije', manifestacija tradicijske kulture na čijoj će se glavnoj priredbi Reviji djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama, predstaviti sudionici iz svih pet slavonskih županija.

Na Reviji će sudjelovati osam djevojaka te po sedam snaša i momaka u nošnjama mjesta iz kojih dolaze, najavila je predsjednica Organizacijskog odbora te manifestacije Anica Lekić i podsjetila da je priredba u Starim Mikanovcima, uz poznatije Đakovačke vezove, najstarija tradicijska manifestacija s natjecateljskim obilježjem u Slavoniji.

Reviju će pratiti Ocjenjivački sud koji čine etnolozi Ljubica Gligorević iz vinkovačkog muzeja te Jasna Jurković iz našičkoga i Renata Devetak-Roca iz vukovarskog muzeja.

Sudionici Revije djevojaka, snaša i momaka, kako je objasnila etnologinja Gligorević, moraju detaljno poznavati nošnju koju nose, bilo da je ona izvorna ili rekonstruirana, kao nakit, obuću, frizuru i pokrivala za glavu, znati običaj koji predstavljaju i tradiciju mjesta iz kojega dolaze, a prezentaciju će izvesti dijalektalnim govorom.

U sklopu 'Mladosti i ljepote Slavonije' u mjesnoj školi će se održati Sajam obrtništva, a u Etno kutku će se predstaviti pokladovac ili bušarac deseterački napjev bez glazbe koji se pjevao u slavonskim selima u doba poklada.

'Mladost i ljepota Slavonije' održava se uz potporu Ministarstva kulture, Vukovarsko-srijemske županije i Općine Starih Mikanovaca.