Koliko bolujemo od ovisnosti o internetu?

Provodite li sate i sate igrajući videoigre na internetu ili u online shoppingu? Događa li vam se da ne možete izdržati nekoliko minuta bez provjeravanja društvenih mreža? Zanemarujete li ukućane i bližnje, školu i posao zbog vremena koje provodite na računalu? Vjerojatnost da ste ovisni o internetu je velika.

Kina je prva država na svijetu koja je ovisnost o internetu proglasila kliničkim poremećajem koji zahvaća oko 13 posto maloljetnika. Istraživanja provedena u Europskoj uniji pokazala su da oko 4 i pol posto adolescenata postoji patološka upotreba interneta.

Ovisnost o internetu nije uvrštena u službene dijagnostičke kriterije u Hrvatskoj, ali liječnici očekuju da će u međunarodnim okvirima uskoro biti prepoznata kao službena dijagnoza. Procjena struke je bi tu dijagnozu u Hrvatskoj imalo oko 130 tisuća građana u dobi od 20 do 30 godina.

Međutim, potrebno je razlikovati potrebu za internetom od ovisnosti o internetu kojoj su najčešće podložni mladi, otkriva specijalistica psihologije Antonia Puljić.