Pronađite osječko carsko blago

Uz tradicionalni Sajam antikviteta na Trgu Svetog Trojstva sutra 3. veljače 2018., održat će se zanimljiv interaktivni turistički obilazak Tvrđe, osječkog starog grada.

Po uzoru na projekt Pustolovna Tvrđa u kojemu djeca osnovnih škola po ulicama i trgovima Tvrđe traže davno skriveno blago iz bečke carske riznice, udruga za istraživanje i prezentiranje povijesti Osijeka „HistOS“ i Turistička zajednica Grada Osijeka sada priliku za pronalazak carskog blaga daje i „velikim“ posjetiteljima Sajma antikviteta.

Svaki od posjetitelja koji se odluči krenuti u potragu za blagom popunit će prijavnicu te zajedno s članovima udruge HistOS zakoračiti u bogatu prošlost Osijeka. Cilj je na kontrolnim točkama riješiti zagonetke i u konačnici pronaći škrinju sa skrivenim blagom iz Carske riznice iz Beča.

Povijesna priča kaže da je u vrijeme Napoleonskih ratova kad je veliki vojskovođa zaprijetio glavnom gradu Habsburškog carstva, cijela carska riznica preseljena među zidine osječke Tvrđe, koja je slovila za najsigurniju utvrdu u čitavoj zemlji. Po prolasku opasnosti, jedna je škrinja navodno ostala u Osijeku, no ni do danas nije pronađena.

Možda baš vi pronađete carsko blago, dok pri potrazi na zanimljiv način upoznajete crtice iz života starih Osječana.

Nagrada najboljim istraživačima Tvrđe

Prva je nagrada prepuna škrinja s blagom, baš ona koju ste pronašli, uz bon za Originalnu osječku knedlu koji ćete iskoristiti u jednom od partnerskih restorana, a druga i treća nagrada uključuju isti bon.

Povijesna šetnja i potraga za blagom započet će ispred turističkog info-centra točno u 11 sati.