Počinje 1. izdanje festivala "SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ"

Kulturna je raznolikost bogatstvo koje se mora iskoristiti, a kulturna baština okružuje nas u gradovima u kojima boravimo. U Vukovaru će se od danas do 5. svibnja predstaviti zaštićena nematerijalna baština na nacionalnoj i UNESCO-voj listi uz najbolje turističke manifestacije, atrakcije i destinacije.

Projekt "SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ" je osmišljen kao jedinstvena kulturno-turistička manifestacija koja povezuje medije, kulturu i turizam. Turizam 21. stoljeća je kulturni turizam koji između ostalog stavlja naglasak na doživljaj.

Festival je predstavljen ususret početku nove, 2018. godine koja je ujedno i Europska godina kulturne baštine, a njegova je jedinstvenost u tome što se radi o prvom hrvatskom festivalu na kojem će se predstaviti zaštićena hrvatska nematerijalna kulturna baština koja se nalazi na nacionalnoj i UNESCOvoj listi, uz najatraktivnije turističke manifestacije, atrakcije i destinacije iz cijele Hrvatske.

Festival je podijeljen u tri cjeline, od kojih je prva vezana uz promociju i prezentaciju zaštićene nematerijalne kulturne baštine i time obilježavanje Europske godine kulturne baštine.

U sklopu Dana grada Vukovara, bit će predstavljena nematerijalna kulturna dobra zaštićena i upisana na UNESCO i nacionalnu listu svjetskih zaštićenih kulturnih dobara. Kroz atraktivni glazbeno-scenski program, gledatelji će imati prigodu vidjeti: zvončare, Kraljice iz Gorjana - Ljelje, Sinjske Alkare, čuti dalmatinsku pjesmu, bećarac i ojkavicu,  uz to imat će prigodu probati jela hrvatske baštine, od rudarske greblice, soparnika do sinjskog arambaša. Uz jela svakako ide i bogata ponuda hrvatskih vina.

Drugi dio vezan je uz prezentaciju atraktivnih turističkih manifestacija (tradicijskih, gastro, uličnih, povijesnih) do filmskih i glazbenih festivala te manifestacija za djecu. Pojedine manifestacije svakako pripadaju atrakcijama, poput Maratona lađa, Utrke tovara iz Tribunja do Visualie- Festivala svjetla u Puli i zagrebačkog Festivala vatrometa.

Treći dio je više sajamski orijentiran s ciljem promoviranja turističkih destinacija, proizvoda s oznakama Kupujmo hrvatsko, izvorno hrvatsko, Hrvatski otočki proizvodi, 100 % zagorsko, itd.

Atrakcija će biti i prezentiranje prerformera: bubnjara, vatrenog showa, živih skulptura, iluzionista, glazbenika, plesača kao dio uličnih festivala.

Grad Vukovar je domaćin i organizator ove jedinstvene manifestacije, koja će se održavati i u narednim godinama u istom periodu uz namjeru prerastanja u manifestaciju s međunarodnim karakterom.