Možemo li vjerovati aplikacijama

Prije pet mjeseci u Švedskoj je pokrenuta mobilna aplikacija Natural Cycles, službeno odobrena kao kontracepcija. Ovih dana ta se aplikacija našla na udaru kritika. Treba li stoga vjerovati takvoj aplikaciji?

Natural Cycles, aplikacija je za kontracepciju koja ima certifikat Europske unije. Aplikacija treba reći kada možete imati seksualne odnose a da ne ostanete trudni. Preventivna metoda "Prirodni ciklusi" temelji se na rutini da žena mjeri jutarnju tjelesnu temperaturu i unese podatke u aplikaciju nakon čega dobije povratnu informaciju o tome je ili nije u periodu u kojem se može dogoditi oplodnja. No 37 žena prijavilo je neželjenu trudnoću.

Najčešći razlog trudnoće je da žene ne štite sebe, premda mogu vidjeti da je ''crveni'' dan. Mnoge svjesno preuzimaju rizik. Samo je 1% korisnica ostalo u drugom stanju jer je aplikacija pokazala netočnu informaciju ili je kondom zakazao u plodnim danima, kaže Elina Berglund, osnivačica aplikacije Natural Cycles.

Iz tvrtke koja stoji iza aplikacije poručuju da nisu iznenađeni brojem neželjenih trudnoća. On je u skladu s procjenom da će godišnje 7% žena koje se koriste aplikacijom zatrudnjeti. Liječnici kažu da je ta aplikacija jedna od najpreciznijih dosad i da je važno pridržavati se uputa.

Natural Cycles prvi je uređaj na svijetu baziran na modernoj tehonologiji. Imaju 300 tisuća korisnika koji plaćaju mjesečnu pretplatu.

Trenutačno švedska agencija za medicinske proizvode provjerava vjerodostojnost aplikacije.

U tvrtci navode da nisu dobili nikakvu informaciju od bolnice koja ih je prijavila agenciji, ali da surađuju s regulatorom na rješavanju svakog pojedinog slučaja. Pokrenuli su i internu istragu na svom kliničkom odjelu.