Otvorena 1046. festa sv. Vlaha

Tradicionalnim puštanjem golubica te podizanjem barjaka pred crkvom dubrovačkog zaštitnika sv. Vlaha danas, na blagdan Kandelore (Svijećnica), u Dubrovniku je otvorena 1046. festa sv. Vlaha.

Svečev barjak podigli su ovogodišnji svjetovni domaćini proslave - festanjuli, kapetan duge plovidbe Nedjeljko Zelen i obrtnik Ivo Mazavac.

Nakon što je pročitao Laus, tradicionalni tekst kojim počinje otvorenje, a završava usklikom "Živio sveti Vlaho!", dubrovački biskup mons. Mate Uzinić pozdravio je okupljeno mnoštvo. Biskup je tom prigodom rekao kako je Festa sv. Vlaha, nematerijalna kulturna baština Dubrovnika, Hrvatske i cijelog čovječanstva, dar koji su primili i s vjerom gradili više od jednog tisućljeća te s ljubavlju nama prenijeli naši preci, kojima se sv. Vlaho objavio kao parac, zaštitnik, odvjetnik, branitelj i zagovornik. Taj smo dar dužni čuvati, s vjerom obogatiti te obogaćenog s ljubavlju proslijediti budućim generacijama kako bi i naši potomci, koji će u ovom gradu i biskupiji živjeti poslije nas, u sv. Vlahu prepoznali svojeg parca, a u njegovoj Festi nadahnuće za biti bolji ljudi i zauzetiji vjernici u zalaganju za opće dobro. To je zadaća svakom od nas u ulozi koju nam je Bog povjerio kao naš način služenja općem dobru, istaknuo je biskup Uzinić. Također je istaknuo kako o prenošenju vjere i tradicije u obitelji ovisi budućnost društva i Crkve, pa i Feste sv. Vlaha. 

Rektor Zborne crkve sv. Vlaha don Toma Lučić pročitao je okupljenom puku čestitke i pozdrave sa svih strana svijeta, od dubrovačkih pomoraca do svih onih koji slave Festu sv. Vlaha a ne mogu na njoj biti. Nakon toga blagoslovljeni su darovi, a na kraju su iz biskupovih ruku poletjele bijele golubice. Nakon otvorenja Feste slijedilo je grličanje u crkvi sv. Vlaha.

Prije otvorenja Feste, koja ove godine traje samo tri dana, u petak ujutro održana je svečana sjednica dubrovačkoga Gradskog vijeća na kojoj su uručena godišnja priznanja.

Sutra ujutro, na blagdan Sv. Vlaha, ujedno i Dan grada Dubrovnika, ispred katedrale služit će se koncelebrirana sv. misa koju će predvoditi riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić, a nakon toga dubrovačkim ulicama u procesiji će se nositi relikvije i barjaci župa koje štuju sv. Vlaha. Posljednjeg dana Feste, u nedjelju, u svečanoj će se procesiji na Goricu sv. Vlaha, nakon čega će se pred svečevom crkvom svečano spustiti barjak.