Siječanjsko toplo vrijeme poremetilo i životni ciklus pčela

Nakon neouobičajeno toplog siječnja u kojemu su temperature u mnogim krajevima bile gotovo proljetne, meteorolozi najavljuju osjetniji pad temperatura. Zbog mogućeg zahladnjenja i povratka prave zime strahuju i pčelari jer je siječanjsko relativno toplo vrijeme poremetilo i životni ciklus pčela.

Proljetne temperature u siječnju namamile su i pčele u ovom bilogorskom pčelinjaku u Maglenči pokraj Bjelovara. Vlasnik Darko Novotni kaže kako se dobro pripripremio za zimu, no protiv prirode teško se boriti. Mislim da ćemo čak imati problema negdje u ožujku, početkom travnja jer se leglo previše razvilo. Trenutno u košnici ima otprilike 3 okvira legla što je za ovo doba godine malo previše. E sad, ako se smjena generacije bude odigrala kako treba vjerujem da će biti dobro samo da nam ne dođe nekakvo prehladno vrijeme, ističe Novotni.

Stručnjaci upozoravaju kako je posljednjih godina itekako važno pratiti upute u vezi sa sve očitijim klimatskim promjenama koje remete i životni ciklus pčela.

Pčelari se nadaju kako gubitaka ipak neće biti. Većina je zadovoljna prošlogodišnjim rezultatima, a sve ih više med prodaje izravno. Dio se pčelara nada i boljoj prodaji nakon nedavne europske registracije slavonskog meda.