Franjevački samostan u Vukovaru bit će novo turističko odredište

Franjevački samostan Vukovar predstavio je projekt Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana Vukovar u turističku ponudu grada Vukovara kojim će se otvoriti novi muzej, knjižnica, vinoteka i suvenirnica u sklopu samostana.

Projektom Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana Vukovar u turističku ponudu grada Vukovara, čiju provedbu (su)financira Europski fond za regionalni razvoj te Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara, obnovit će se i očuvati 1 nepokretno (Franjevački samostan Vukovar) te 4 pokretna kulturna dobra (3 zbirke knjiga koje obuhvaćaju knjige iz XVII, XVIII, XIX stoljeća i matične knjige te 1 zbirka inventara samostana). Pored navedenog, do kraja godine u sklopu Franjevačkog samostana bit će smješten Franjevački muzej kojim će se pokazati bogata kulturna i umjetnička baština sačuvana u samostanskom arhitektonskom habitusu, dok će se rekonstrukcijom i uređenjem potkrovlja stvoriti odgovarajući prostor za znanstveno-edukativne aktivnosti kao i za adekvatno zbrinjavanje velikog fundusa knjiga knjižnice fra Marko Kurolt. Ne manje važno, neiskorišteni podrum Franjevačkog samostana zamijenit će  vinoteka i suvenirnica u sklopu kojih će biti dostupni dizajnirani suveniri i brošure muzeja kao i suveniri te ostali proizvodi lokalnih proizvođača (vinara, obrta za izradu suvenira, pčelara i sl.), a što će kulturnom dobru samostana pružiti dodatnu, tržišnu vrijednosti.

Gvardijan Franjevačkog samostana Vukovar fra Ivica Jagodić na predstavljanju je istaknu kako je od svog osnutka 1723. godine Franjevački samostan bio  i ostao rasadište vjere, obrazovanja i kulture te čuvar hrvatskog jezika i identiteta. Unatoč brojnim okupacijama te vremenskim nesigurnostima, franjevci su uspjeli očuvati kulturno i umjetničko blago, a po kompleksnosti i cjelovitosti baštine Franjevački samostan svrstan je među najvrjednije spomeničke sklopove kontinentalne Hrvatske te je registriran kao spomenik kulture visoke A (I) kategorije. Upravo zahvaljujući projektu Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana Vukovar u turističku ponudu grada Vukovara čijoj su provedbi, svatko u svom dijelu, doprinos dali ključni dionici razvoja zajednice i partneri – grad Vukovar, Vukovarsko-srijemska županija, Turistička zajednica grada Vukovara, Gradski muzej Vukovar, grad Vukovar pokazat će svoju najbogatiju riznicu blaga, dok će Franjevački samostan s već posvećenom crkvom sv. Filipa i Jakova poprimiti novu dimenziju koja se očituje u bogatoj kulturnoj baštini, rekao je fra Ivica Jagodić.