Vlažno i toplo vrijeme poremetilo vegetativno mirovanje

Nestabilno, vlažno i toplo vrijeme za ovo doba godine poremetilo je vegetativno mirovanje voćaka te su pojedine sorte bajama, breskve, nektarine  u fazi bubrenja pupa već lagano krenule. Rezidba je u tijeku pa nakon nje preporučamo zimsku zaštitu voćaka tzv. plavo kupanje bakrom. 

Posebno je važna kvaliteta prskanja pa je stoga voćke potrebno dobro okupati sa svih strana otopinom jer uzročnici bolesti i štetnika  prezimljuju na kori, granama i u pukotinama kore. 

Kod koštičavih voćaka , primjerice breskve, nam je najvažnije suzbiti bolest koja prezimljuje  ispod ljuskica pupova , to je kovrčavost lista breskve ( Taphrina deformans), kod višnje, trešnje ,marelicemoniliju (Monilia sp.), šupljikavost lišća i plodova ( Stigmina carpophilla). Kod bajama također nam je važno suzbiti  navedene bolesti jer ga napadaju iste bez obzira što spada u lupinasto  voće.

Zimskom zaštitom suzbijamo i prezimljujuće oblike nekih štetnika, primjerice zimska jaja crvenog voćnog pauka( Panonicus ulmi),  lisnih uši, štitaste uši, kod svih voćaka posebno kod onih proizvođača koji su imali problem sa tim štetnicima. Međutim,  kod  jezgričavog voća ,primjerice jabuke  još stignemo obaviti zaštitu  pošto za čađavu krastavost lista i ploda (fuzikladij) tretiramo u rano proljeće kad su uvjeti za infekciju.

Stoga preporučujemo provedbu zaštitnih mjera s  raspoloživim i dozvoljenim  pripravcima prema podacima  o registriranim SZB u RH koji se vode u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.