'Bitka kod Stubice' - dosad najraskošnije uprizorenje

Spektakularna 10. "Bitka kod Stubice", vjerni prikaz bitke na stubičkom polju iz daleke 1573. godine, kad su seljaci pod vodstvom Matije Gupca ustali protiv ugnjetavanja Franje Tahija i tadašnje vlastele, održana je danas u Donjoj Stubici.

Cjelodnevni program počeo je u 11 sati kulturno-umjetničkim programom i okupljanjem vojski prije same centralne bitke. Posjetitelji će imati priliku posjetiti i sajam starih zanata, probati široku ponudu domaćih specijaliteta i "dobre kapljice".

Centralna bitka počela je u 15 sati na bojnom polju kod Majsecovog mlina. Gledalo ju je oko 10.000 tisuća posjetitelja. Imali su priliku uživo vidjeti oživljenu manifestaciju kojom se Stubica vratila stotine godina unazad u doba kada se vodila bitka za pravicu seljaka.

Kmetska vojska okupila se ispred župne crkve u Donjoj Stubici i krenula prema Majsecovom mlinu, gdje ih je dočekala vojska Franje Tahija. Nakon toga počelo je uprizorenje bitke kod Stubice. Ove godine uprizorena je jedna od prvih bitaka u kojoj su pobijedili kmetovi, a u bitki je sudjelovalo najveći broj statista i boraca na bojnom polju, njih 250. Borci su bili opremljeni bogatim srednjovjekovnim arsenalom, a Tahijevi puškari izbacivali su iz topova kugle s dimnim efektima.

Na bojnom polju sudjelovalo je više rodova vojski i to pješaštvo s kratkim i dugim oružjem (mačevi, buzdovani, koplja, helebarde), puškari s vatrenim oružjem (topovi, puške kukače i arkebuze), streličari s lukom i strijelom i samostrelom te kmetska vojska s prekovanim oruđem u oružje (vilama, kosirima, sjekirama).A nakon bune, održan je Buna party, na kojem su posjetitelje zabavljali Hladno pivo, Zadruga i Tomislav Goluban.

Posjetitelji su imali priliku posjetiti i srednjovjekovni sajam te probati široku ponudu domaćih specijaliteta i "dobre kapljice".

Buna traje! Već deset godina za redom ori se na zagorskim bregima kao spomen ustanka malog čovjeka u borbi za 'pravicu'! Povijesna bitka kod Stubice koja je pokazala 'šake' tadašnjoj vlasteli, prije deset godina rekonstruirana je od udruge Vitezova Zlatnog Kaleža i postala 'simply the best' manifestacija, koja svake godine okuplja sve više posjetitelja. Ove godine i počinje kada i stvarna bitka iz daleke 1573. kada su goli i bosi seljaci ustali protiv ugnjetavanja Franje Tahija i tadašnje vlastele, istaknuli su u priopćenju organizatori te manifestacije - Družba vitezova zlatnog kaleža Donja Stubica i Turistička zajednica područja Donja Stubica i Gornja Stubica.

Bitka kod Stubice ocijenjena je nagradom "Simply The Best" za najbolji povijesni prikaz u 2015. godini.

Uoči jubilarne desete obljetnice uprizorenja Seljačke bune posjetili smo kmetski tabor i doznali zašto se Stubičani vole vraćati u 1573. godinu. Kakav je to viteški život, koje nove spoznaje imaju o Franji Tahyju, kako teku pripreme za okruglu godišnjicu te što je toliko privlačno u srednjemu vijeku saznali smo u emisiji Slobodni stil koju emitiramo utorkom na HR1, a možete je poslušati na usluzi HRTi, te u Slušaonici Hrvatskoga radija.Dokumentarni film o Seljačkoj buni