Emocije i rak -podrška oboljelima od onkoloških bolesti

Hrvatska je na neslavnom drugom mjestu u Europi po smrtnosti od raka. Svake godine od te bolesti u našoj zemlji umre čak 14 tisuća ljudi. O crnoj statistici puno se govori, a o psihološkoj podršci oboljelim puno manje.

Rak nije isključivo zdravstveni problem oboljelog pojedinca, već ima veliki utjecaj na širi društveni i ekonomski razvoj. Rak je drugi najznačajniji uzrok smrti u Hrvatskoj, od kojeg umire svaki četvrti stanovnik. Svjetske statistike također su porazne. Više od 12 milijuna ljudi godišnje oboli, a više od milijun umire od malignih bolesti.

Hrvatska liga protiv raka u suradnji sa Zajednicom pacijenata oboljelih od raka Sv. Juraj, uoči Svjetskog dana borbe protiv ove smrtonosne bolesti, održala je Dan širom otvorenih vrata.

Pacijeti oboljeli od karcinoma u Klinici za tumore vlastitim su životnim pričama svjedočili o borbi sa zloćudnim bolestima ali i iznimno važnom doprinosu Lige njima i njihovim obiteljima tijekom najtežeg životnog razdoblja.

Hrvatska liga protiv raka uz organizaciju radionica, predavanja i druženja također aktivno skuplja iskustva i saznanja oboljelih, osluškuje njihove probleme i potrebe te se aktivno zauzima za njihovo uklanjanje i rješavanje.

Otvaranjem vrata za edukaciju, razgovor i druženje s oboljelima te podržavajući kampanju Međunarodne unije za borbu protiv raka (UICC) Reci rukama s porukom Mi možemo, ja mogu, Hrvatska liga protiv raka također jasno poručuje kako svaki pojedinac, institucija ili zajednica mogu pridonijeti smanjivanju broja oboljelih i umrlih od raka.

U sklopu Hrvatskog tjedna borbe protiv raka, Liga će će u četvrtak, 8. veljače mladim znanstvenicima instituta Ruđer Bošković uručiti vrijednu donaciju namjenjenu istraživanju zloćudnih bolesti u iznosu od 228.972,27 kn prikupljenu na humanitarnoj utrci Terry Fox Run.