Boemski zvuci s obala Seine

Zbor Hrvatske radiotelevizije večerašnjim koncertom Bienvenue à Montparnasse, iz ciklusa Sfumato u Hrvatskom glazbenom zavodu vodi vas u Paris.
 
Zbor HRT-a i njegov šef dirigent Tomislav Fačini donose program nadahnut pariškim Montparnasseom - ozbiljnu i senzualnu glazbu skladatelja: Ravela, Alaina, Saint-Saënsa, Debussya, Poulenca, Klobučara, Horvata, koji su se nadahnjivali tamošnjim ulicama ili su i sami živjeli tamo.
 
Uz boemske zvuke s obala Seine, pomalo ilegalna utočišta umjetnika koja u današnje vrijeme gube svoj čar i šarm, ne odzvanjaju li imena poput Elizejskih poljana, Parnasa i Montmartrea (Brda mučenika) prizvukom imperijalizma mode, zrcaleći zrake sunca kralja Luja i izazivajući u ostatku Europe zavist i nemoć svojim naoko besprijekornim sjajem? Za neke je taj sjaj grada svjetla i grada noći koban poput svijeće noćnom leptiru, za neke je tek teško snošljiva, bučna i skupa metropola. No za nas, to je izvor sasvim osebujne, istovremeno ozbiljne i senzualne glazbe kojoj se ne može odoljeti. Baš kao ni vokalnim skladbama naših pariških hodočasnika-leptira, Anđelka Klobučara i Stanka Horvata.
 
Gosti večerašnjeg koncerta su Oratorijski zbor crkve sv. Marka Cantores sancti Marci i dirigent Jurica Petar Petrač. Oni će, prije programa Zbora HRT-a, izvesti skladbe Josefa Gabriela Rheinbergera: Abendlied te dva stavka - Kyrie i Gloria - iz Cantus missae, op. 109.

Za sve koji ne mogu biti u dvorani HGZ-a osiguran je izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija, koji možete pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala pomoću multimedijske usluge HRTi.