Prvi ovogodišnji koncert iz HRT-ovog ciklusa MIMO u bojama jazza

Prvi ovogodišnji koncert iz HRT-ovog ciklusa MIMO – Medijski inventar muzičkih originala u dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti protekao je u bojama jazza.

Spiritual Market i B's FUNstallation dva su vrhunska jazz sastava sastavljena od iskusnih domaćih glazbenika koji su na jednu večer donijeli dašak svjetskog jazza u Gorgonu. Večer je bila naslovljena Novim putovima jazza ili putovima novog jazza, a gosti komentatori večeri bili su glavna urednica portala Mixer.hr Emanuela Tomino, naš domaćin, novinar, publicist i producent Branko Kostelnik te redatelji i fotografi Ira Tomić i John Kardum.
Snimka koncerta
Spiritual Market drugi je autorski projekt Vedrana Ružića, jazz kontrabasista i bas gitarista, dobitnika Porina, koji nakon školovanja u Austriji počinje svoj samostalni rad. Vedran Ružić je u Gorgoni predstavio spoj svojih dviju ljubavi - glazbe i likovne umjetnosti, a to je učinio s još jednom fuzijom prikazavši prvi hrvatski jazz film koji potpisuju John Kardum i Ira Tomić. Film je savršeno ukomponiran uz glazbu, ili - bolje rečeno - obrnuto kad se radi o živoj izvedbi.

B's FUNstallation, o čijoj prepoznatljivosti i kvaliteti najbolje svjedoči njihova posljednja turneja po dalekoj Kini, gdje su održali čak 9 koncerata, u Gorgonu je donio svu ljepotu nove jazz interpretacije koju je obogatila bogata brass sekcija. B's FUNstallation specifičan je jazz sastav kojem je jedna od odrednica formativna jazz karakteristika, a to je improvizacija i inzistiranje na solističkoj interpretaciji unutar autorskog izričaja pojedinih članova benda. Stoga smo tijekom više od sat vremena nastupa mogli uživati u neprekidnim improvizacijama ukomponiranima u vrhunsku jazz izvedbu novog materija koji će uskoro biti objavljen na drugom albumu sastava.

Peta sezona MIMO-a nastavlja dosadašnju koncepciju nedjeljnih druženja jednom mjesečno u dvorani Gorgona MSU-a, te na svakom od osam koncerata u sezoni predstavljamo dva izvođača, koji su odabrani prema trima osnovnim kriterijima: kvaliteti, autentičnosti i nedovoljnoj zastupljenosti u javnosti. Kako bismo publici što bolje predstavili glazbenike, tijekom koncertne stanke razgovaramo sa stručnim gostima iz svijeta glazbe koji komentiraju koncert, izvođače te scenu općenito.

Sljedeći koncert ciklusa MIMO bit će 4. ožujka kada nastupaju eksperimentalni sastavi Zmaj iz Virovitice i Portman iz Našica.

Kao i uvijek izravni prijenos koncerta donosimo na HR1,  na video-streamu ciklusa te na našoj Facebook stranici.


MIMO predstavlja Zmaj i Portman