Američki gospel u Vukovaru oduševio publiku

Jedan od najpoznatijih američkih zborova Howard University Gospel Choir nakon nekoliko godina vratio se u Hrvatsku i podigao vukovarsku publiku na noge.

U crkvi svetih Filipa i Jakova dogodio se jedinstveni glazbeni doživljaj za koji je bio zaslužan zbor osnovan prije pola stoljeća s ciljem očuvanja duhovne glazbe. Gospel je jako zanimljiv zato što je u korijenima mnogih današnjih glazbenih trendova. Naš se repertoar sastoji od tradicionalnog i modernog gospela,  kaže umjetnički direktor zbora Reginald Golden.

Zbor ima pedesetak aktivnih članova - sadašnjih i bivših studenata Sveučilišta Howard te članova lokalne zajednice, a u Hrvatsku ih je doputovalo 16. Svojim su glasovima oduševili publiku. Popularni smo jer smo prvi ovakav zbor na svijetu i dolazimo s velikog i poznatog sveučilišta u Washingtonukomentira voditelj zbora Taylor Nevels, a Wylita Bell iz Američkog veleposlanstva u Hrvatskoj ističe: Veljača je Mjesec crnačke povijesti i odlučili smo ga najprije obilježiti u Vukovaru nastupom ovoga zbora.

Glazbu koja potječe iz afričko-američkog pjevanja i vjerovanja, u koju su uključeni afrički ritmovi, pokreti i improvizacija – taj zbor predstavlja na jedinstven način. Gospel su dosad promicali diljem svijeta, a u sklopu nove hrvatske mini-turneje nastupaju i u Splitu i Zagrebu.