Vraća li se u hrvatski teatar samoupravljanje?

Odavna se u Hrvatskoj teškom mukom biraju uprave kazališta. A danas – od zagrebačkog do osječkog HNK, pa sve do Gavelle i Zagrebačkog kazališta mladih - brojnim peticijama, pismima potpore, odbijenicama nepoćudnima i pohvalnicama pravovjernima – kao da se u hrvatsko glumište vraća duh samoupravljanja.

U politički podijeljenim ansamblima kakva su danas, sigurno nije lako raditi, pa čak nije ni isključeno da bi nas mogao zadesiti kakav štrajk glumaca. Osim toga, mogu li izmjenama zakona,  država i gradovi koji daju novac, prestati odlučivati tko će kazalištem upravljati?

U proteklim tjednima ta su pitanja otvorena imenovanjima Zlatka Hasanbegovića i Ante Đapića u vijeća zagrebačkog, odnosno osječkog nacionalnog kazališta te potragom za intendantom u splitskom HNK-u, izborom ravnatelja Zagrebačkog kazališta mladih i Dramskog kazališta Gavelle, te reakcijama na te situacije.

Odgovore smo potražili u emisiji Pola ure kulture, koju osim srijedom na HRT1 možete pratiti i na usluzi HRTi. Temu su komentirali urednica portala Teatar.hr Nora Krstulović i kazališni kritičar Tomislav Čadež.