Vladimiru Kranjčeviću Nagrada za životno djelo Lovro pl. Matačić

Dirigent, pijanist i glazbeni pedagog Vladimir Kranjčević ovogodišnji je dobitnik Nagrade za životno djelo Lovro pl. Matačić, priopćilo je Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika koje dodjeljuje nagradu.

Kako se ističe u obrazloženju, Vladimir Kranjčević ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskoj glazbenoj kulturi nizom koncerata na kojima je uz remek djela stranih skladatelja, sustavno promicao domaće glazbeno stvaralaštvo, te usporedno djelujući kao uspješan ravnatelj, umjetnički voditelj i šef dirigent ansambala i ustanova koje njeguju, izvode i promiču klasičnu glazbu.

Uz aktivno umjetničko djelovanje, ostvario je i značajnu pedagošku karijeru odgojivši niz generacija hrvatskih glazbenika, dodaje se u obrazloženju nagrade koju je dodijelio stručni žiri u kojemu su bili predsjednica Ruža Pospiš Baldani i članovi Višnja Mažuran, Istvan Roemer, Zoran Juranić i Mirko Boch.

Nagrada će se uručiti na koncertu Zagrebačke filharmonije pod nazivom In memoriam Lovro pl. Matačić 16. veljače u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
Petar Vujačić: "Moj maestro"
Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika nagradu za životno djelo utemeljilo je 1990. godine, a dodjeljuje se bijenalno. Nagrada se sastoji od medalje s likom Lovre pl. Matačića, koja je autorski rad akademskog kipara Ozrena Fellera, diplome autorice Ane Baće Nikolić i novčanog iznosa.

Maestro Vladimir Kranjčević gost emisije Nedjeljom u dva