Čakovec prvi u Hrvatskoj donio odluku o kontroli razmnožavanja pasa

Novom odlukom gradskih vijećnika Čakovca jasno su definirani uvjeti držanja kućnih ljubimaca te postupanja s napuštenim životinjama. Odluka je usklađena sa Zakonom o zaštiti životinja, a Čakovec je prvi grad koji je takvu odluku donio.

Osigurati ljubimcu osnovne uvjete; primjeren prostor, redovitu i pravilnu ishranu, pitku vodu, ne ih držati stalno vezane, trajno zatvorene i još je niz odredbi kojima se osiguravaju osnovni uvjeti za držanje kućnih ljubimaca. Među njima je i ona o kontroli razmnožavanja a koja se provodi trajnom sterilizacijom, sada obveznom na području Čakovca. U azilu za napuštene životinje, dočekana je s oduševljenjem.

Iako se odluka odnosi na cijelo gradsko područje, najvažnija je upravo zbog velikog broja pasa u romskim naseljima, oko 3000, mahom necijepljenih.

Prvi korak je podjela promotivnog materijala kako bi se vlasnici kućnih ljubimaca  upoznali s obvezama. Slijedi popisivanje pasa, uvid u to koliko ih je cjepljeno i čipirano,  a nakon toga izlazak na teren.

Osim ove odluke, u izradi je i akcijski plan koji se odnosi na kastraciju pasa u svim romskim naseljima. Trebao bi početi na proljeće, a financirat će ga Ministarstvo poljoprivrede.