Laszlo Vegel: Nestao je etnički i kulturni pluralizam Novog Sada

Laszlo Vegel književnik je iz Novog Sada, koji piše na mađarskom jeziku, a u nas su upravo objavljene dvije Vegelove knjige u izvanrednom prijevodu Xenie Detoni - Memoari jednog makroa i Balkanska krasotica.

Memoari jednog makroa objavljeni su pedeset godina nakon premijernog izdanja te knjige - radi se o romanu koji je 60-ih godina stavljen na crnu listu jer je svojom egzistencijalističkom radnjom potkopavao moral omladine u SFRJ-u, odnosno – kako su cenzori tada ocijenili – zbog „crnila i pornografije“.

O uspomenama na nestašnog makroa s Laszlom Vegelom razgovarali smo u emisiji Knjiga ili život, a tijekom intervjua bilo je i riječi o njegovom novom romanu Balkanska krasotica ili Šlemilovo kopile, kojim nastoji obuhvatiti ključne događaje 20. stoljeća, ali i o životu u Novom Sadu i tome koliko je taj grad nakon posljednjeg rata uspio sačuvati etničku i kulturnu raznolikost:

Uz intervju s Laszlom Vegelom u emisiji Knjiga ili život razgovarali smo i o novoutemeljenoj Jezičnoj republici, istoimenoj knjizi jezikoslovca Ive Žanića – s njim je u diskusiji o uvijek uzbudljivoj jezičnoj problematici sudjelovao i jezikoslovac Velimir Piškorec, dobitnik državne nagrade na području socio-lingvistike. U rubrici Tjedna lektira predstavljen je putopis Istok Andrzeja Stasiuka i knjiga kratkih priča Apsirtov pupak Mirjane Buljan.

Emisiju Knjiga ili život, koju emitiramo ponedjeljkom na HRT3, možete pratiti i na usluzi HRTi.