Obilježavanje 370. obljetnice oslobođenja Klisa od Turaka

Ove 2018. godine obilježava se 370. obljetnica oslobođenja hrvatskog povijesnog i kraljevskog grada Klisa od turskih osvajača, koji su Klis pod svojom upravom držali punih 110 godina. Tim povodom Općina Klis priprema niz programa od ožujka do listopada.

Tvrđava Klis jedna je od najvećih i najvažnijih obrambenih utvrda na hrvatskom tlu, o kojoj su ovisile sloboda, sigurnost i opstojnost središnje Dalmacije u vrlo nesigurna vremena u kojima su osmanlijske snage prijetile prodorom na zapad Europe. Klis je kao teško osvojiva tvrđava bio glavni grad i sjedište slavnog hrvatskog kneza Trpimira (845.-864.), rodonačelnika hrvatske narodne vladarske kuće koja je po njemu dobila ime, ali i drugih hrvatskih vladara.

U spomen na oslobođenje Klisa i okolnih krajeva od osmanske vlasti davne 1648. Općina Klis nizom će prigodnih aktivnosti obilježiti ovu važnu obljetnicu, koja je i veliki simbol početka oslobađanja hrvatskih krajeva u tom vremenu.

Prva aktivnost dogodit će se već u ožujku, koji je značajan mjesec za ovu obljetnicu jer Klis je u ožujku 1537. pao u turske ruke, a u istom mjesecu 1648. je oslobođen. Općina Klis će 23. ožujka organizirati svečanu promociju nedavno objavljene knjige 'Kandijski rat i oslobođenje Klisa od Turaka godine 1648.', poznatog povjesničara, akademika i člana HAZU-a prof. Stjepana Krasića, koji je na temelju svih dostupnih povijesnih izvora obradio taj značajni događaj.

27. i 28. srpnja održat će se povijesno-scenski spektakl 'Uskočki boj za Klis', a u tom dvodnevnom spektaklu oživljene povijesti, koji priređuje Povijesna postrojba Kliški uskoci, sudjelovat će preko 250 članova povijesnih postrojbi i viteških skupina iz cijele Hrvatske i Europe. Ova manifestacija vratit će sve posjetitelje u slavne dane hrvatske borbe za slobodu i obrane Klisa od tuđinskih osvajača.

Uz navedene aktivnosti u rujnu će se u organizaciji Književnog kruga Split održati i tradicionalna manifestacija 'Knjiga Mediterana', u sklopu koje će se prirediti znanstveni skup posvećen 370. godišnjici oslobođenja Klisa od Turaka.

Uz prigodne manifestacije Općina Klis će i putem infrastrukturnih ulaganja doprinijeti revitalizaciji svoje bogate prošlosti i kulturne baštine. Općina Klis će u 2018. godini značajna sredstva uložiti i u revitalizaciju svoje bogate kulturne i povijesne baštine, a prije svega u obnovu i osmišljavanje novih sadržaja na Tvrđavi Klis, čime će se uz ovu, za Klis važnu obljetnicu oslobođenja od Turaka, obilježiti i Europska godina baštine i identiteta. Riječ je o više od 17 milijuna kuna povučenih od strane različitih ministarstava, fondova i agencija, koje će se uložiti u projekte poput izgradnje montažnog amfiteatra s kompletnom tehničkom opremom, postavljanja instalacija javne rasvjete na tvrđavi i daljnje opremanje multimedijalnog sadržaja na Tvrđavi, istaknuo je načelnik Općine Klis Jakov Vetma.