Cijepljenjem protiv pneumokoka, prevencijom do zdravijeg djetinjstva

Roditelji se često pitaju je li potrebno cijepiti djecu cjepivima koja nisu u redovnom Nacionalnom programu, koja su to cjepiva koja se preporučuju kao dodatna zaštita te kada ih je najbolje primijeniti?

Upravo na ova, ali i brojna druga pitanja odgovarali su istaknuti predstavnici struke na Okruglom stolu "Cijepljenjem protiv pneumokoka, prevencijom do zdravijeg djetinjstva" koji je održan ovih dana u Zagrebu. Govorilo se o prevenciji pneumokoknih bolesti, utjecaju pneumokoknih bolesti na zdravlje djece, ali i šire zajednice, načinima dostupne prevencije, prednostima cjepiva i mogućnostima uvrštavanja cjepiva u Nacionalni program.

Što je to pneumokok i zašto se cijepljenje preporučuje iako nije obvezno objasnili su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska prof. dr. sc. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti „Dr Fran Mihaljević" i prim. dr. sc. Mirjana Lana Kosanović Ličina, voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti, Nastavni zavoj za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar".