Upoznajte Probleme hrvatskoga jazza

U Hrvatskoj ima puno sjajnih muzičara koji sviraju u raznim prigodama u najrazličitijim kombinacijama. No, kako nastaje zaista dobar jazz sastav?

Zagrebački bubnjar Kruno Levačić nakon tko zna koliko permutacija i izmjena oformio je s trojicom mladih glazbenika - Ivarom Robanom Križićem, Lukom Žužićem i Marijem Bočićem - kvartet Problemi.

Kao sastav bez harmonijskog instrumenta, klavira ili gitare, čini se da se lako oslobađaju stereotipova. Prilagođavaju se mjestu gdje sviraju i publici koja na ta mjesta zalazi, prilagođavaju se jedni drugima, sviraju svoje i tuđe, ali svaki puta drugačije. Pri tome se oslanjaju ne samo na vlastito iskustvo i talent, nego i na ono što bismo mogli nazvati glazbenom inteligencijom.

Dovoljno je to da ih se u krugovima najprofinjenijih ljubitelja više ne smatra perspektivnim bendom, nego sastavom koji pretendira na vodeće mjesto na hrvatskoj jazz sceni.

Kao neumoran glazbeni filozof, Krunoslav Levačić uvijek i iznova postavlja suštinsko pitanje o tome kako svirati u bendu koji nije dosadan.

Je li možda upravo u Problemima Levačić konačno pronašao odgovor pokušali smo saznati u emisiji Svijet jazza, koju možete pogledati na usluzi HRTi i pratiti na Facebooku.