Baranjsko vinogradarstvo i vinarstvo u usponu

Baranjsko vinogradarstvo i vinarstvo u punom su zamahu. S obzirom na obiteljsku tradiciju bavljenja ovom vrstom poljoprivrede sve je više mladih i školovanih vinara koji su podignuli kvalitetu baranjskih vina, prepoznatih i na europskom tržištu.

U zmajevačkoj obitelji Gerštmajer vinogradarstvo i vinarstvo imaju stoljetnu tradiciju već četvrtu generaciju. S pradjedovskih 1 000 čokota vinove loze došli su trenutačno do 40 000. Na unuka Ivana posebno je ponosan 89-godišnji Mihalj Gerštmajer jer se obiteljska tradicija nastavlja. Ivan Gerštmajer naglašava da je za njegov izbor bio presudan odnos prema prirodi i poljoprivredi, koji se prenosi generacijama kao i njihov način koji nikada nije imao u sebi naznake prisile.

U obitelji Gerštmajer naglašavaju da s 5 hektara vinograda četveročlana obitelj može imati prihode iznad sadašnjeg hrvatskog prosjeka. Bez obzira na iznimne baranjske uvjete za vinogradarstvo i dalje nedostaju školovani stručnjaci, što nije primjer u susjednoj Mađarskoj.

Ivan je pred završetkom studija agronomije i s obzirom na novac iz europskih fondova vjeruje u budućnost. No obitelj Gerštmajer rastužuje to što je sve malo zakasnilo. Sve je manje mladih u Baranji, a u vinogradarstvu i vinarstvu uz pun angažman potreban je dulji period do prvih kvalitetnih berbi i vina.