Vrijeme je za veliku završnicu 35. Riječkog karnevala

Odbrojavamo sate do kulminacije 35. Riječkog karnevala – u nedjelju, točno u podne, krenut će velika međunarodna karnevalska povorka sa 104 karnevalske grupe, više od 10 tisuća sudionika. Posljednji vikend petoga godišnjeg doba bit će izuzetno intenzivan.

104 karnevalske grupe sa 71 alegorijskim vozilom i više od deset tisuća karnevalista bit će u povorci 35. Riječkog karnevala. Većina je iz širega riječkog prstena, ali stižu i gosti iz cijele Hrvatske te Belgije, Italije, Slovenije, Srbije, Makedonije i Crne Gore. Pribrojimo tome još i inozemne goste brojnih studentskih grupa.

Turistički kapaciteti dobro su popunjeni, a mnoštvo gostiju stiže već večer prije na humanitarni bal Grada Rijeke i Rotary kluba Rijeka - Sv. Vid, čiji je prihod namijenjen Sportskom savezu osoba s invaliditetom za nabavku specifične sportske opreme.

Maškarana jota obrtnika ugostitelja

60 kg fažola, 40 kg kupusa, 20 kg vratine, isto toliko kobasica, malo pancete - sve to pripremili su obrtnici ugostitelji Rijeke, Kostrene, Čavli i Bakra koji u subotu kuhaju 12. Maškaranu jotu. Učenici Ugostiteljske škole Opatija pomoći će im prodavati 600 porcija.

Cijena je deset kuna za porciju jote s palentom kumpiricom, a moći ćete to zaliti žlahtinom - 5 kuna za čašu. Sve što skupe prodajom i u škrabici 'Daj ča daš', obrtnici će darivati Centru za autizam Rijeka koji želi kupiti vrtuljak za svoj senzorni park. Maškarana jota na riječkom Trgu Republike Hrvatske, u subotu, od 11 do 13 sati.

50. godina Zametskih zvončara

Zametski zvončari proslavit će 50. rođendan u petak 9. veljače od 20 sati, u prostoru Doma Zamet, premijernim prikazivanjem dokumentarnoga filma 'Zametski zvončari - prveh 50 let'.

Zametske maškare i zvončari jedna su najbrojnijih karnevalskih grupa Rijeke čije postojanje na Zametu seže u daleku prošlost. Novovjeki Zametski zvončari nastali su na pusni pundejak 1968. godine, kada je nekoliko mladića odlučilo na sebe odjenuti različite zvončarske odore i zvoneći proći Zametom i okolicom. Sve ostalo je povijest.