Kako liječiti noćno mokrenje kod djece?

Noćno mokrenje kod male djece nije neuobičajena pojava. Međutim, situacija postaje ozbiljnija kada govorimo o problemu enureze kod školaraca, pa čak i tinejdžera. Procjene su kako čak 10 posto sedmogodišnjaka mokri u krevet.

U dobi od 2-3 godine vaše dijete prestaje nositi pelene. Dok su one sastavni dio opreme za mališane, mnogi roditelji i ne primjete pojavu noćnog mokrenja ili eneruze.

Noćno mokrenje je mokrenje djece u krevet, nehotično, nakon dobi od 5 godina kada smatramo da je ta kontrola trebala biti uspostavljena, objašnjava dr. Iva Palčić, spec. pedijatar, uži specijalist nefrolog. Noćno mokrenje, ističe doktorica Palčić, narušava kvalitetu života kako djeteta, tako i roditelja.

Da je ovaj poremećaj učestao, govore i statistički podaci. Čak 15 do 20% petogodišnjaka još uvijek mokri noću u krevet, što se tiče kretanja u školu, dakle sedmogodišnjaka taj broj je oko 10%, zatim pada oko 5% djece mokri, no čak i prema adolescenciji i odrasloj dobi postoji od 0,5 posto do 2% mokri u krevet. Problem postoji, i nije tako rijedak, kaže dr. Palčić.
OFF: No ono što zabrinjava stručnjake, činjenica je da se noćno mokrenje još uvijek smatra tabu temom o kojoj se nevoljko progovara. Dugo je postojalo uvriježeno mišljenje kako je problem noćnog mokrenja uzrokovan psihičkim poteškoćama, no danas se zna da noćno mokrenje može biti uzrok psihičkim posljedicama.
Pogledajte kako psihološki pomoći djetetu i liječiti ovaj problem: