18 milijuna kuna za kulturu i umjetnost za mlade

U Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu uručeni su ugovori o dodjeli novca kroz natječaj Umjetnost i kultura za mlade, koji se najvećim dijelom financira iz EU-ovih fondova.

Ukupni iznos nepovratnih sredstava u okviru tog poziva iznosi 18 milijuna kuna, a za skupinu aktivnosti kojom se financira priprema i provedba participativnih umjetničkih i kulturnih aktivnosti za mlade u nepovoljnom položaju, dodjeljuje se 7,5 milijuna kuna.

85 posto sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 posto osigurava Ministarstvo kulture. Za financiranje je odabrano 12 projekta. Najviše novca, gotovo milijun kuna, dodijeljeno je projektu Muzeja osobne povijesti Roma nositelja FADE IN-a, a karlovačko-zaprešićkoj sinergiji Otisnuti pokreti - uključivanje mladih kroz umjetnost i kulturu odobreno je oko 800 tisuća kuna.

Ugovore o dodjeli nepovratnih sredstava uručili su ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Cvjetana Plavša-Matić.

Ovo nije samo natječaj koji je otvoren u okviru Europskog socijalnog fonda, s kojim ćemo nakon što razdijelimo sredstva tu temu zatvoriti, ovo je istovremeno prilika da vidimo u kojim područjima postoje interes i potencijali, i sigurno je da ćemo analizirajući prijavljene projekte promisliti možemo li i u okviru nacionalnog financiranja neke od tih potreba prepoznati,  istaknula je ministrica Obuljen Koržinek i dodala da je još uvijek velik broj ljudi isključen iz kulturnoga života.

Natječaj Umjetnost i kultura za mlade provodi se radi postizanja bolje socijalne uključenosti mladih osoba, a posebno onih u nepovoljnom položaju, većim sudjelovanjem u kulturnim i umjetničkim aktivnostima i sadržajima.

Ministarstvo kulture je dosad objavilo i pozive Umjetnost i kultura 54+ te Kultura u centru - potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi, koji je trenutno otvoren za prijave, a u planu je i objava četvrtog poziva koji će biti namijenjen medijima zajednice.