Proglašeni najbolji sportaši s invaliditetom

Jučer je u Zagrebu održano Svečano proglašenje najsportaša s invaliditetom u prošloj godini. Osvajačica zlatne medalje u skoku u dalj na Svjetskome prvenstvu u Londonu Mikela Ristoski i osvajač srebrne medalje na Svjetskom i Europskom prvenstvu u taekwondou Ivan Mikulić proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima s invaliditetom za 2017. u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO).

Nagradu za najuspješniju ekipu ponovo su dobile stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić koje su osvojile zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u Sloveniji, te srebrnu medalju na Svjetskome prvenstvu u Slovačkoj što ih je dovelo do šestog uzastopnog naslova najuspješnije ekipe u sportu osoba s invaliditetom. Dobitnik priznanja za najuspješnijeg stručnog djelatnika u 2017. je Danial Temim, dugogodišnji trener naše najuspješnije atletičarke Mikele Ristoski.

Nagradu za najbolje sportaše u neparaolimpijskim sportovima u 2017. godini dobili su šahist Domagoj Glažar, te kuglačica Petra Deša. Glažar je osvojio zlatnu medalju na IPCA Svjetskome prvenstvu u šahu u kategoriji sportaša u kolicima, dok je Deša osvojila tri zlatne i jednu srebrnu medalju na Europskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne sportaše. Najuspješniji mladi sportaši s invaliditetom su atletičari Petra Štruklec i Erik Fabian Kaurin, te stolnotenisač Borna Zohil.

Ove godine po prvi put je dodijeljena nagrada Milka Milinković u spomen na našu slavnu paraolimpijku i to kao priznanje za dugogodišnji rad na razvoju sporta osoba s invaliditetom. Dobitnica je Jasna Lulić Drenjak, diplomirani kineziolog i viši predavač na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, te izbornica plivanja osoba s invaliditetom.

Dobitnica posebnog priznanja za izuzetan doprinos medijskoj promociji sporta osoba s invaliditetom je novinarka HRT-a Monika Bradarić.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovalo je dvoje nagrađenih sportaša - najuspješniji sportaš s invaliditetom Ivan Mikulić i najuspješnija sportašica u neparaolimpijskom sportu (kuglanju) Petra Deša: