Međunarodni je dan zimskog bicikliranja na posao

Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao jutros je i prigodno obilježen i u našem glavnom gradu. Naime, Sindikat biciklista dijelio je doručak svima koji su jutros na posao krenuli na dva kotača, a inicijativi se odlučio pridružiti i gradonačelnik Milan Bandić.

Usprkos niskim temperaturama i hladnoći oni najodlučniji jutros su na posao krenuli biciklom. Brži, ekonomičniji i prije svega zdraviji način prijevoza motivirao ih je kažu da ovaj put ipak ne upale svoje automobile ili koriste gradski prijevoz.

Spomenuta inicijativa pokrenuta je prije nekoliko godina u Kanadi s ciljem stvaranja zdravih životnih navika, a sve je počelo kao prijateljsko natjecanje među gradovima i zemljama, objasnila je Tena Šarić iz sindikata biciklista. Važno je da barem jedan dan probaju i onda zapravo shvate da uopće nije problem voziti bicikl zimi, a naravno poanta je da se što više krećemo na održiv način, da pješačimo i koristmo manje gradski prijevoz, istaknula je Šarić.

A zimski uvjeti nisu smetali ni gradonačelniku Milanu Bandiću da s autobusnog kolodvora na svoj prvi radni zadatak krene s biciklom. Ja nisam farizej da se svaki dan vozim biciklom, ali budući da se ne vozim svaki dan dobro je barem na ovaj dan gradonačelnik pokaže građanima da više koriste bicikl, naglasio je Bandić.

Od gotovo dvanaest tisuća biciklista u svijetu koji su se pridružili inicijativi, u Zagrebu ih je oko šesto, što ga nakon tri uzastopne pobjede ove godine stavlja na visoko četvrto mjesto po broju onih koji su obvezali da će barem taj dan koristiti bicikl na putu do posla.