Izložba Ive Šebalja završava putovanje po Hrvatskoj

Putovanje je počelo u travnju 2017. godine u Opatiji, slijedili su Slavonski Brod, Pakrac i Osijek, a izložba „Slikarstvo traži vrijeme“ put po Hrvatskoj završava u Čakovcu.

Slikarstvo traži vrijeme zato što je Ivo Šebalj uvijek vodio bitku s vremenom. Bio je slikar osebujna crteža i kolorizma. Kako bi što više ljudi moglo uživati u umjetnikovoj bogatoj ostavštini, osmišljena je putujuća izložba kojom se obilježava 105. obljetnica rođenja te 15 godina od njegove smrti.

Ivo Šebalj živio je punih 90 godina i za vrijeme svog života ostavio je više od tisuću slika i više od 10 tisuća crteža. I on je baš specifikum hrvatske umjetnosti zato što je radio u jednoj ich-formi, formi Ja-slikarstva koje je bilo hermetički zatvoreno i okrenuto samom sebi,  kaže kustosica izložbe Sonja Švec Španjol.

U brojnim gradovima predstavljeni su različiti dijelovi kolekcije koja ima više od 150 radova, a u Čakovcu je fokus na 30-ak slika koje se smatraju njezinim vrhuncem. Većih su formata i prikazuju glavne teme koje su Šebalja zaokupljale i u životu i u slikarstvu.

Ivu Šebalja vežemo uz njegovu specifičnu mrlju. To su močila, akvareli, tuš na papiru. Od svog dnevnog boravka napravio je atelje, tako da je stvarao motive koji su ga okruživali. Najčešće u njegovu opusu možete naći motive mačke, psa, žene, aktove, a i motiv pušača jer je i sam bio strastveni pušač,  ističe Sonja Švec Španjol.

No, bio je posvećen i klasičnim temama, odnosu slikar - prazno platno te slikar - model, koje se provlače od samih početaka njegova stvaranja pa sve do smrti. Intrigantan umjetnik, Šebalj nije živio za javnu promociju. Dokaz je i njegova prva izložba, na koju je pristao tek s 58 godina. Izložba u Centru za kulturu Čakovec ostaje otvorena do 23. veljače.