Energetski napitci i mladi

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da 68 posto adolescenata i 18 posto djece redovito pije energetske napitke. Stručnjaci upozoravaju da konzumacija tih pića može utjecati na zdravlje mladih. Neke zemlje stoga su zabranile njihovu prodaju maloljetnicima. U Hrvatskoj se automati s takvim napitcima nalaze pokraj škola. I dok mjerodavni žmire pred ovim problemom čak je udruženje proizvođača Energy Drinks Europe objavilo upute proizvođačima da ne prodaju energetska pića blizu škola.

Energetska pića tijelu ne daju energiju već ga potiču na njezino stvaranje - "dobitna" kombinacija su kofein i šećer. Jedna bočica, ističu stručnjaci, jednaka je šalici kave s četiri do pet žila šećera.

Kad stavimo informaciju pred roditelje dali bi dali svom djetetu da popije šalicu crne kave sa pet žlica šećera većina bi rekla ne, govorimo o djeci 10-11 godina. Međutim ovo je drugačije zapakirano i to je daleko lakše djetetu prihvatljivo i djeca često to uzimaju na svoju ruku jer je u slobodnoj prodaji, objašnjava nutricionist Branimir Dolibašić.

Kofein ubrzava puls, potiče rast krvnog tlaka, stimulira srčani i neurološki sustav te izaziva osjećaj ushićenosti. Ne zna se točno što se događa u još nerazvijenom organizmu mladih i koje su posljedice pri konzumiranju takvih napitaka.

Dodatan je problem što su energetski napici djeci lako dostupni. Mnogi su automati u blizini škola. Bez nadzora energetski napitak mogu kupiti i oni najmlađi. Ponuda energetskih napitaka je raznolika. Do njih je lako doći, dovoljno je ubaciti nekoliko kovanica i piće je u rukama.

Po riječima Branimira Dolibašića, problem nije regionalan, nego svjetski. Primjerice Litva i Latvija uz cigarete i alkohol već su zabranile prodaju energetskih napitaka maloljetnicima, dok Švedska i Velika Britanija imaju dogovor da se u trgovačkim lancima takva pića ne prodaju mlađima od 18. 

Budući da se radi o napicima za koje se dokazalo da imaju štetan učinak na zdravlje, budući da je Hrvatska zemlja koja je izuzetno visoko po pretilosti mladih naravno da trebamo nešto napraviti kako bi onemogućili ustvari mladima da neograničeno i bez kontrole kupuju takve napitke, poručuje europarlamentarka Biljana Borzan.

Na potezu je Ministarstvo zdravstva iz kojeg poručuju da razmatraju inicijativu za ograničenje prodaje energetskih pića mladima. Roditelji se brinu da će spora državna administracija odluku o strožoj kontroli kupnje energetskih pića donijeti prekasno.