25 milijuna puta nazvan 112

U nedjelju se obilježava Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112. U Hrvatsku je uveden prije 13 godina, a dosad je biran više od 25 milijuna puta.

Županijski centar 112 Zagreb i Državni centar zaštite i spašavanja - posjetili su zagrebački osnovnoškolci. Samo u 2017.godini zaprimili su više od milijun i pol poziva, najviše za hitnu pomoć i policiju.

Samo 6 telefona, ali ondje se primi i do 2000 poziva dnevno. I to je samo početak. Tada na scenu stupaju policija, hitna ili vatrogasci.

Vatrogasci, policajci, gorska služba spašavanja, treneri pasa tragača - svi su oni malim posjetiteljima objasnili što rade i kako spašavaju.

Djeca su uvijek s vatrogascima oduševljena, vole našu odjeću, naš rad, pomoć, pa smo ih malo zabavili a opet da znaju kako se ponašati kad dođe do elementarne nepogode, izjavio je vatrogasni instruktor Dubravko Regović.

Po istraživanjima koje je provela Europska komisija prije dvije godine, preko 74 posto Hrvata zna za broj 112 i zvali bi taj broj u slučaju opasnosti.

U budućnosti teži se spajanju svih službi spašavanja na jednom prostoru. Smatraju da bi tada informacije kolale brže, a sustav bio još efikasniji.