Ledena berba u Brezničkom Humu

Vinogradar Josip Tržec iz Brezničkog Huma prije nekoliko dana, definitivno među rijetkima u Hrvatskoj, organizirao je ledenu berbu koja baš i to nije u pravom smislu. Nakon tjedana proljetnih temperatura - stigli su minusi, pa se u sniježnom Brezničkom Humu očekuje dobar prinos.

Radi se o graševini, ona je jedina uspjela preživjeti tople periode ove godine, berača nema puno, budući da smo ostavili dvije tisuće treseva, kaže Josip Tržec, voditelj podruma.
Možda tijekom zime zemlja miruje, no za vrijedne ljude uvijek se nađe posla. Minus pet, hladan sjeverac no berba dobro napreduje. Ipak, ovo nije ledena berba u pravom smislu jer minusi nisu debeli i dugotrajni, a vrijeme je bilo - iznadprosječno toplo.

Od berbe do prešanja ne smije biti puno vremena, grožđe mora biti smrznuto i treba biti čim kraće razdoblje, pa nakon transportiranja, odmah u prešu, kažu berači.