HRT se pridružuje proslavi Svjetskoga dana radija

13. veljače se obilježava Svjetski dan radija. Spomen je to na početak rada UN-ova radija, koji je 1946. godine odaslao poruku Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta. te time započeo svoje emitiranje.

Iako je prva svjetska radijska postaja KDKA u Pittsburghu počela redovito emitirati još daleke 1920. godine, Svjetski dan radija obilježava se tek od 2012. godine. Ujedinjeni narodi (UN) i Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization – UNESCO) ove godine pozivaju radijske postaje na promicanje različitosti, mira i razvoja u prijenosima sportskih natjecanja. Sport nas, naime, može povezati, približiti vlastitu kulturnome nasljeđu, pomoći nam u razbijanju predrasuda o spolovima te potaknuti inicijative protiv nasilja upućene na solidarnost i snošljivost.

U godini velikih sportskih natjecanja poput Zimskih Olimpijskih igara (ZOI) i Svjetskoga nogometnog prvenstva u Rusiji Svjetski dan radija prigoda je da se pokaže kako ravnopravnost spolova u sportu i ravnopravno izvješćivanje o muškim i ženskim sportskim natjecanjima može potaknuti i veću slobodu izražavanja. Porazna je statistika UNESCO-a i tvrtke Global Media Monitoring iz 2015. godine u kojoj stoji da je sportska natjecanja komentiralo samo 12 % žena, a uspjesi sportašica bili su zastupljeni u samo 7 % medija. Štoviše, samo je 4 % medija izvješćivalo o pretežito većinski ženskim sportovima. Žene se često doživljavaju isključivo kao majčinski ili obiteljski tipovi, a muškarce se doživljava kao agresivne i napadački raspoložene igrače. Taj je segment nasilja u sportu postao njegovom sastavnicom, u nekim navijačkim skupinama katkad i važnijim od samoga uspjeha momčadi. Stoga nedostatak komentatorica sportskih prijenosa onemogućuje stvaranje šire publike s različitim afinitetima i zanimanjima za određene sportove koji su u medijima manje zastupljeni.

Hrvatski radio (HRT – HR) ovogodišnji će Svjetski dan radija obilježiti nizom prigodnih sadržaja u informativnim i mozaičnim emisijama na svojim trima nacionalnim programima, na osam regionalnih radijskih postaja te na međunarodnome multimedijskom programu HRT – Glas Hrvatske.Prvi program Hrvatskoga radija
(HRT – HR 1) u emisiji Izvan okvira predstavit će žensku rukometnu ekipu Edukacijsko-rehabilitacijskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a u emisiji Slobodni stil provjerit će koliko se u medijima uopće prati sveučilišni sport. U emisiji Ništa nevažno, koja je dostupna u Slušaonici Hrvatskoga radija (HRT – HR), tema su žene komentatorice u sportu. Drugi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 2)  svoje će izdanje emisije Dobro jutro emitirati izravno iz dječjega vrtića, gdje će djeca kreirati radijski sadržaj, a u emisiji Drugi dio dana predviđena je tema posvećena ženama u sportu.

HRT – Radio Sljeme Svjetski dan radija obilježit će ujutro razgovorom s umirovljenom sportskom komentatoricom Hrvatske radiotelevizije i legendom sportskoga novinarstva Milkom Babović te s radijskom sportskom novinarkom Teom Rožman Svedrović. Razgovor počinje u 8.30. 

Na HRT – Radiju Rijeka s nekadašnjom atletičarkom, a sada pročelnicom Grada Rijeka za sport Verom Begić te s nekadašnjom rukometašicom, a sada trenericom Zameta Andreom Prosenjak, razgovarat će se o tome koliko je ženski sport zastupljen u medijima. 

HRT – Radio Zadar u svojemu će programu ugostiti tri sportske trenerice: iz Ženskoga košarkaškog kluba Zadar Mariju Maziju, trenericu u Plivačkome klubu Zadar Josipu Nekić te bivšu hrvatsku nogometnu reprezentativku Anu Petrović. Gošća će također biti i Zrinka Grancarić, bivša novinarka HRT – Radija Zadar, jedina sportska komentatorica koja je prenosila sportske susrete u programu HRT – Radija Zadar. 

HRT – Radio Split će u 17.05 emitirati posebno izdanje emisije Čovik, vrime, rič u kojoj će ugostiti plivačicu Dinu Levačić, dvadesetjednogodišnju članicu Kluba daljinskoga plivanja Split, koja je prošle godine postala prvom Hrvaticom koja je preplivala La Manche, osvojila vrijednu trostruku krunu u daljinskome plivanju te postala šesta osoba u svijetu koja je uspjela u devedeset dana preplivati više od 120 kilometara. 

HRT – Radio Osijek tijekom utorka će emitirati prigodne ankete, a u emisiji Dobar dan bit će riječi o ovogodišnjoj temi Svjetskoga dana radija Radio i sport

HRT – Radio Pula emitirat će razgovor s novinarom talijanske informativne novinske agencija ANSA Francom Martinom o ulozi radija u današnjemu vremenu te konkretnim potporama kandidaturi talijanskoga grada Matere za Europsku prijestolnicu kulture 2019. godine.

HRT – Radio Knin ugostit će novinarku Hrvatskoga radija (HRT – HR) Sanju Žiger Frljuk u okviru teme o ženama u sportskome novinarstvu, a Svjetskomu danu radija HRT – Radio Dubrovnik posvetit će emisiju Utorkom o Gradu.

Svi će sadržaji posvećeni obilježavanju Svjetskoga dana radija biti dostupni u Slušaonici Hrvatskoga radija (HRT – HR) te putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.