Kineska nova godina u Lisinskom

Kineski glazbenici na egzotičnim instrumentima, američki dirigent i jedna hrvatska praizvedba - bila je to dobitna kombinacija za proslavu Kineske nove godine u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Koncert iz popularnog Off ciklusa Zagrebačke filharmonije zvucima nas je odveo na daleki istok. Glazbeni instrumenti stari i dvije tisuće godina ispričali su priču o kineskoj glazbenoj tradiciji te najavili dolazak Kineske nove godine, poznatije kao proljetni festival.

Kineska nova godina je najvažniji festival u Kini - obiteljski je to praznik koji se slavi oko stola, glazba je sastavni dio slavlja i sretna sam što smo je predstavili i zagrebačkoj publici,  kaže glazbenica Li Xinxing.

Posebno za ovu prigodu poznati hrvatski pijanist i skladatelj Matej Meštrović premijerno je izveo svoju Kinesku rapsodiju kojoj je posvetio posljednjih nekoliko mjeseci rada. Glazbene motive za raskošno djelo napisano za orkestar, gudače i klavir pronašao je u drevnoj kineskoj tradiciji.

Imao sam veliku motivaciju i veliku inspiraciju, a bio je to i veliki izazov jer sam pisao za kineske instrumente koje uopće ne poznajem. Međutim, vrlo sam ih brzo savladao, dobio sam i notne materijale i rezultat je djelo Kineska rapsodija,  napominje Matej Meštrović.

Orkestar Zagrebačke filharmonije predvodio je američki dirigent Jonathan Griffith, koji je uz najveće kineske, izveo i orkestralne uspješnice američke, ali i australske glazbe. Ono što ovaj koncert čini uzbudljivim su kineska djela koja sviramo u Zagrebu. Ovo je moj prvi koncert u Hrvatskoj i jako sam sretan da zagrebačkoj publici predstavljamo različite kineske instrumente u kombinaciji s odličnim orkestrom,  dojam je dirigenta Jonathan Griffith.

Kineska nova godina kalendarski stiže u petak, 16. veljače, kada ćemo ući u godinu psa.