Što čitati za Valentinovo

Književna kritičarka Jagna Pogačnik redovito, utorkom, u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska'  preporučuje što čitati, predlaže književna događanja te komentira novosti u književnom svijetu.


Na pitanja što je književno prevođenje i što neki prijevod čini književnim pokušat će se odgovoriti na tribini danas u 18 sati u Knjižnici Ivana Gorana Kovačića u Zagrebu, Vukovarska 35. O odgovorima na ova i mnoga druga prevodilačka pitanja razgovarat će voditelji radionica književnog prevođenja u Centru za kreativno pisanje, profesor i prevoditelj Tomislav Kuzmanović i Una Krizmanić Ožegović, profesionalna prevoditeljica. Razgovor moderira Vedrana Bibić.                                                      Monique Schwitter (Foto: promo)


Monique Schwitter - Jedno u drugom


Monique Schwitter rođena je 1972. u Zürichu, živi u Hamburgu. U Salzburgu je studirala glumu i režiju. Ostvarila je niz redateljskih i glumačkih angažmana u prestižnim kazališnim kućama.  Za svoj prvijenac 'Kad sniježi kod krokodila' dobila je Nagradu za poticanje mladih književnika Švicarske, a iznimno uspješan roman 'Jedno u drugom' (2015.) osvaja dvije najvažnije švicarske književne nagrade: Schweizer Buchpreis i Schweizer Literaturpreis.

Roman je to o ljubavi, ali ne posve tipičan. Autorica ga naziva 'velikim projektom o ljubavi općenito, a ne o mojim ljubavima'. Suvremeni roman koji pokazuje kako se danas može pisati o ljubavi, nakon što nam se čini da je već sve rečeno. Kritičari govore kako je riječ o djelu koje se uklapa u kanon velike književnosti koja govori o ljubavi.

Glavna junakinja mlada je i udana žena, četrdesetogodišnjakinja s dvoje djece, spisateljica koja upravo radi na dugo pripremanu romanu i s autoricom dijeli mnoštvo biografskih detalja. Njezin projekt o ljubavi počinje u trenutku kad glavna junakinja začuje kuckanje u glavi, koje je posljedica starenja ili premorenosti svakodnevnim životom. Ujutro u zrcalu ugleda bore na čelu i tada joj na um padnu bivše ljubavi i počinje ih googlati; saznaje da je njezina prva ljubav počinila samoubojstvo i tada se počinje prisjećati detalja njihova odnosa. Umjesto da ispisuje svoj tekst koji je namjeravala, kreće u mentalno istraživanje svoje ljubavne povijesti i piše biografije svojih ljubavi na primjeru dvanaest muškaraca. Šok povodom saznanja o smrti prve ljubavi izaziva znatiželju i ona se počinje sjećati svih svojih ljubavi koje su na neki način obilježile njen život. Unutar tih priča ona piše i o sadašnjosti, krizi braka i mužu ovisniku o kockanju i klađenju. Nekima se od njih stalno vraća barem u mislima, supruga ne može preskočiti zbog zajedničke djece, a tu je i tajanstveni On lik iz djetinjstva... Tko je On, najvažnije je pitanje za autoricu. Što joj je značio i kako je podnijela gubitak obilježilo je njezinu prvu romantičnu vezu, a prva veza se reflektirala na sve druge. Neki su muškarci imali epizodnu ulogu u junakinjinu životu, neki se nisu ni stigli ostvariti, neki su bili fatalno privlačni, imponirali svojom erudicijom...  Sve je muškarce, što je važno, iskreno voljela i iskrena je u opisivanju svoje ljubavi. Nisu, naravno, sve te ljubavi romantične, niti su svi protagonisti ljubavi – stvarni.

Monique postavlja pitanja o ljubavi: kako nastaje, ali i kako nestaje? Njezina je privlačnost karakterna i intelektualna, pomalo i buntovnička. Jedno u drugom je snažna priča prepuna poigravanja s granicama stvarnoga života i fikcije. 'Ljubav, srce moje, ne biraš', rečenica koju je baka često ponavljala i koje se često prisjeća. Ljubav je zapravo uvijek ista i ostaje vjerna samoj sebi, ali se očituje u različitim oblicima, različitim licima ljubljene osobe. Zajedno sa spisateljicom u ovom romanu istražujemo što je prava ljubav, kako ljubav dolazi i odlazi i kako su svi ljudi koji su prošli kroz naše živote ostavili tragove. Kroz humor i ironiju, ležernost, životnost roman se bavi ljudskim osjećajima i ljubavlju prema starim ljubavima, ali i djeci, precima, uspomenama... Zadržati ljubav pišući o njoj, to je ono što autorica nastoji ovim romanom.                                                                   Zorica Radaković


Zorica Radaković - Sanjarica


Zorica Radaković pjesnikinja je i dramatičarka, ovo je njezin prvi, vrlo opsežan roman. Na prvoj razini ljubavni roman u kojem pratimo kraj jedne osmogodišnje veze koja se rasplinula u laži i prevari.

Ispisan glasom pripovjedačice, dnevničkom formom, na način da se svi događaji i ostali likovi isključivo prelamaju kroz njezinu svijest. Nakon sloma koji izaziva suicidalne misli, što naglašava dramatičnost romana, a kod čitatelja potiče znatiželju kako će se sve to skupa dalje odvrtiti, slijedi vrlo detaljna analiza njezina odnosa koja roman odmiče od 'samo' ljubavnog romana.Širi društveni kontekst - licemjerje suvremenog društva, novi mediji, informacije o privatnom životu, imperativi 'savršenosti' s medijskih stranica, konstantna borba za vlastitu profesionalnu egzistenciju koja podrazumijeva brojne kompromise, te u tome svemu pokušaj da se živi slobodno, u umjetnosti. U središtu je romana stanje šoka nakon prevare što prati i ogovarajući raspršeni stil pisanja, ali i opća pitanja morala, obiteljskih modela i tzv. urbanog miljea koji je izvana uglađen i fin, a iznutra poprište intriga i nemorala.