Predstava Table d'hôte: juri li EU prema svojoj propasti?

U dvorani Gorgona zagrebačkoga Muzeja suvremene umjetnosti premijerno je izvedena predstava Table d'hôte, koja gorko servira tezu da Europska unija juri prema svojoj propasti poput Rimskog carstva.

Iako umirovljena, i šest godina od posljednje uloge u splitskome HNK-u nacionalna baletna prvakinja Almira Osmanović dramatično vlada pozornicom - i to kao Smrt. To sigurno nije moj povratak, ali čovjek se nikako ne može oprostiti s pozornicom - ona je uvijek bila dio mog života i tako će i ostati. Moram priznati ipak sam bila uzbuđena jer ovo je bilo nešto potpuno novo i sasvim drugačije od svega što sam radila,  kaže Almira Osmanović.

S njom je na sceni među četvero mladih glumaca i njezin bivši student Matino Antunović, a jednoipolsatna izvedba, za neke ogoljena do kože, svima je bila izazov. Nije mi bio problem zato što je odgovaralo samoj ideji slike i scene predstave,  rekao je glumac Marko Braić, a glumica Maja Ožegović dodaje: Bio je izazov baciti se u to, a kad se prepustiš i vidiš gdje to vodi, onda je to dobar osjećaj.

Najviše improvizacije je bilo u prvom dijelu koji je više fizički slobodan, pa tko je bolje „kliknuo“, tom je više išlo,  komentira glumac Denis Bosek. Scenski je triptih, naime, nastao prema konceptima troje mladih europskih pisaca - koji su prekrajali Petronijevu Trimalhionovu gozbu, a hrvatski ih je redatelj zaokružio u pomalo „eurokazovsku“ cjelinu. Trimalhionova gozba je pronađena u Trogiru, tako da je to prva poveznica s Hrvatskom, a uz nju su pronađene čak su i bilješke Marka Marulića. Original se čuva u Parizuobjašnjava redatelj Nenad Glavan.

Iza samog naziva predstave Table d'hôte krije se i postupak rada, ali i poruka - obrnutog značenja od á la carte. I to je današnja Europa - ono što je vama posluženo je poprilično unaprijed određeno s jednom velikom iluzijom, a možda i prividom,  napominje redatelj Glavan.

Klimaks Europe sa svim strahovima ili nadama iz MSU-a nakon dvije izvedbe kao europski projekt odlazi put Finske i Italije.