30 godina glazbene nagrade Ivo Vuljević

Nagrade donose slavu i novac. Zato je važno da stignu u pravo vrijeme umjetnikova života: čim prije, tim bolje. Čini se da su naraštaji članova ocjenjivačkih sudova u proteklih trideset godina godišnje nagrade Hrvatske glazbene mladeži „Ivo Vuljević“ imali dobar "nos" za prepoznavanje talenata u začetku.

Pogled na popis dosadašnjih dobitnika otkriva imena koja su danas u samom vrhu naše glazbene scene. Neki od njih odazvali su se pozivu da uveličaju svečani koncert 28. prosinca 2017. u Velikoj dvorani Lisinski prigodom obilježavanja obljetnice. Te je večeri dodijeljena 30. nagrada čiji je dobitnik bio mladi violinist Luka Ljubas, poznat i kao prvi Hrvat među pobjednicima Međunarodnog violinističkog natjecanja Vaclav Huml u Zagrebu.

Koncert je logično grupirao svoje dobitnike u glazbene ansamble. Četvero dosadašnjih dobitnika violinista - Anđelko Krpan, Marin Maras, Marco Graziani i Katarina Kutnar – izveli su uz Gudački orkestar HGM-a Vivaldijeva Četiri godišnja doba. Orguljaš Pavao Mašić ispitivao je zvukovne mogućnosti orgulja za čiju je izgradnju bila zaslužna upravo osoba čije ime nosi ta nagrada, prvi ravnatelj dvorane Lisinski, Ivo Vuljević, izvedbom Bachove planetarno popularne Toccate i fuge u d-molu.

Pijanistica Martina Filjak predstavila je karakterne Lisztove klavirske reminiscencije i parafraze, dok i sam nagrađeni ansambl Cellomania okuplja četiri dosadašnje dobitnice čelistice - Moniku Leskovar, Petru Kušan, Jadranku Gašparović i Nevu Begović.

Uvod u večer multimedijalnim projektom obilježio je udaraljkaš Filip Merčep, a središnjicu programa Introdukcija i Rondo capriccioso Camillea Saint-Saënsa u tumačenju spomenutog novog virtuoza Luke Ljubasa kojega je pratio dobitnik Vuljevića iz 2008. godine, pijanist Danijel Detoni.

Zvjezdanoj se ekipi glazbenika u opsežnoj reportaži, emitiranoj u ciklusu Svijet klasike na HRT3, pridružio i profesor Valter Dešpalj, osnivač i umjetnički voditelj Cellomanije, te predsjednik Hrvatske glazbene mladeži Tonči Bilić.

Emisiju iz ciklusa Svijet klasike, posvećenu 30. godišnjici nagrade Vuljević, pogledajte na usluzi HRTi.