Lekerkerk pokraj Roterdama zamijenio psunjskom prirodom

Dok se iz Hrvatske sve više ljudi iseljava, čini se neobičnim kad se neki stranac u našu zemlju doseli; i to s cijelom obitelji u napušten i zapušten kraj. Tako se Bart Meijer doselio u Skenderovce pokraj Lipika - i odlučio živjeti od poljoprivrede. 

Prije tri mjeseca Lekerkerk pokraj Roterdama Bart Meijer zamijenio je psunjskom prirodom. Život nastavlja ondje gdje života nema već gotovo tri desetljeća. Dva kilometra od najbližeg asfalta i naseljenih kuća. S prijateljima smo tražili farmu u prirodi, gdje je moguć organski uzgoj. I prijatelji su mi ovo našli nakon više od dvije godine. Evo, usred prirode je, visoko je, prekrasno sunce, odlično tlo i zemlja. Zato smo to izabrali, priča Bart.

Kupio je kuću i osam hektara zemlje. Supruga mu je u Nizozemskoj dok ne prodaju kuću, a kći i sin idu u osnovnu školu u Lipiku. Kaže da su njegovoj kćeri sedam dana nakon dolaska u Hrvatsku nestali simptomi astme. Na obrasloj zemlji namjerava saditi kesten, kruške i jabuke, uzgajati ovce i koze. Već uočava razlike između života u Hrvatskoj i Nizozemskoj. Polako, polako polako. Ovdje je usporenije, nema toliko žurbe, stresa. Bolji je način života, hrana, prijateljstvo, rakija, eh, ističe.

Zasad ga najviše muči blatna cesta koja vodi do njegove kuće. U Gradu Lipiku kažu da su je već nasipavali kamenom, no uz nju nije iskopan odvodni kanal i svaka jača kiša uništava cestu.

Hektar poljoprivrednog zemljišta u Nizozemskoj stoji i do 65 tisuća eura, što je za Bartovu obitelj bilo nedostižno. Na kraju napominje, nije čudak ni hobist, ima tvrtku i očekuje suradnju s drugim poljoprivrednicima u organskoj  proizvodnji hrane.