Večera za sve sa šeficama kuhinja

Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja organizira elegantnu večeru, na kojoj će između slijedova jela koje će pripremiti osobe s invaliditetom, oni pokazati i svoje druge vještine, te na taj način pokušati razbiti predrasude o svojim mogućnostima.

Udruga radi na osamostaljivanju osoba s invaliditetom kako bi oni samostalno mogli zarađivati za život. Kako prilagoditi određeno zanimanje osobi s invaliditetom i kako postići da taj invaliditet ne bude zamijećen, da ne predstavlja nedostatak. Takve osobe se uglavnom zapošljavaju u ugostiteljskim zanimanjima, rade kao kuhari, a udruga radi i na edukaciji zdravih osoba kako bi se educirale kako da se odnose prema osobama s invaliditetom, npr: kako da zubar popravi zub osobi u kolicima, kako će konobar zaprimiti narudžbu od slijepca, kako gluhom objasniti novi proizvod za koji je potrebno koristi neku novu riječ.

Degustacijska gala večera će pokazati sve sposobnosti osoba s invaliditetom u kuhanju, konobarenju, a iz Splita dolazi udruga Srce koja se bavi osobama s cerebralnom paralizom i koja će izvesti glazbeni nastup. Ova večera će promovirati i žene – najbolje šefice kuhinja Hrvatske (Ana Ugarković, Priska Thuring, Gracia Horvatin , Sanja Sajko i Melania Toman), jer se čini da treba u to zanimanje uključiti više žena. One su spretnije, puno jače nego muškarci i imaju više empatije. 

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su Vedran Habel, predsjednik Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja, Melania Toman, tajnica Udruge i šefica kuhinje, te i Marija Mateša sudionica-kuharica, kako bi predstavili spektakl.