Nacrtajte svoje dojmove na izložbi Akiko Sato

U istim prizorima razni ljudi vide različite stvari. Zato je jedna japanska umjetnica odlučila svojom izložbom istražiti - što i kako gledaju posjetitelji jednog zagrebačkog muzeja.

U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu stalni postav vodi nas kroz stoljeća umjetnosti i priča priče o načinu života u prošlim vremenima. Stalnost postava posljednjih je godina dinamizirana nestalnim intervencijama suvremenih umjetnika. Uz pomak u vremenu trenutno je ovdje na djelu i svojevrsni pomak u prostoru.

Akiko Sato dolazi iz Japana. Umjetničko obrazovanje na područjima unutarnjeg uređenja i skulpture stekla je u Japanu i Americi. Svoj je privremeni atelje smjestila u sakralnu zbirku muzeja i ovdje stvara djela inspirirana stalnim postavom - ukazujući na detalje. I ovdje je stvorila svoju izložbu smještenu u stalni postav: Draw Atention.

Na ovoj izložbi za crtanje autorica upozorava na mnoštvo detalja koji traže pozornost publike. Sama pronalazi motive koji joj se čine nedovoljno vidljivima ili zanemarenima ili jednostavno - vrijednima dodatne pažnje.  Slika ih na prozračnoj svili - uvećane i istaknute u prostoru. A publiku poziva na aktivno sudjelovanje u istoj priči.

Naime, svaki posjetitelj dobiva pribor za crtanje; podlogu, papir i tuš za crtanje. Vođeni idejom umjetnice Akiko Sato svi bar na tren mogu postati dijelom umjetničkog stvaranja; mogu odabrati detalj na nekom umjetničkom djelu iz stalnog postava i nacrtati ga. Djela posjetitelja ostaju u arhivu muzeja kao podsjetnik na to - koliko je važno pažljivo promatranje, ali i bilježenje stvarnosti. Koliko je važno crtati. Koliko je važno stvarati.