240 izdanja HAZU-a u 2017. godini

Prošla je godina bila jedna od najaktivnijih u povijesti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a obilježilo ju je gotovo 440 događaja. Ono čime se HAZU posebice ponosi bogata je izdavačka djelatnost.

Knjige, časopisi, katalozi izložbi, rječnici, partiture, spomenice - samo su dio važnih publikacija, kojih je lani bilo više o 240, za što je izdvojeno malo više od 2 milijuna kuna. Svi razredi su bili vrlo aktivni. Dakle, mora se napomenuti da je od samog osnutka akademija izdala 6340 edicija, i jedna od najvažnijih djelatnosti akademije upravo je izdavačka djelatnost,  napomenuo je akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU-a.

Akademija više od 120 godina izdaje i ljetopis, svojevrstan popis svojih aktivnosti. On je iz godine u godinu sve opširniji pa se lako može iščitati o koliko je opsežnoj i važnoj građi riječ, koja je tijekom povijesti imala važnu ulogu i izvan granica domovine.

Čak je i u vrijeme Prvoga svjetskog rata akademija je razmjenjivala svoje naslove, odnosno svoja djela, s akademijama drugih zemalja, s kojima je čak i Austrougarska bila u sukobima. Prema tome, znanje i kultura mogu nadmašiti sve ono što se dešava u sukobima na nekim drugim prizemnim razinama,  rekao je akademik Pavao Rudan, glavni tajnik HAZU-a.

U ovoj godini planira se privesti kraju i peta, posljednja knjiga velike edicije Hrvatska i Europa.