Slovački grad nada se postati epicentrom ljubavi

Najduža ljubavna pjesma objavljena je u 19. stoljeću u slovačkoj Banskoj Štiavnici. Danas taj srednjovjekovni rudarski gradić želi postati mjesto hodočašća zaljubljenih.

Slovački pjesnik Andrej Sladkovič napisao je 1846. godine "Marinu", pjesmu s 2.900 stihova u 291 kitici, kojom je opjevao svoju nesretnu ljubav prema sugrađanki Marini Pischlovoj.

Suprotno od priče o Romeu i Juliji, ova je istinita. Marinini roditelji ruku svoje kćeri dali su bogatom pekaru, a ne pjesniku bez prebijena novčića.

Kuća u kojoj je Marina nekada živjela pretvorena je u "Epicentar ljubavi" u kojoj se može pogledati interaktivna izložba o najdužoj ljubavnoj pjesmi ikad napisanoj. Ondje je smještena i "banka ljubavi" u kojoj moderni parovi mogu položiti svoje ljubavne zavjete.

Taj svojevrsni muzej ljubavi vodi mjesna nevladina organizacija koja se nada da će Bansku Štiavnicu pretvoriti u srednjoeuropsku Veronu.

Mnogi nam govore da je to preambiciozno, ali ako su milijuni ljudi spremni potegnuti do Verone kako bi vidjeli balkon izmišljenog para Romea i Julije, vjerujem da će ih mnogo doći ovdje, gdje je tragična ljubavna priča bila stvarna, kaže Katarina Javorska, glasnogovornica oganizatora.

"Epicentar ljubavi" otvoren je u prosincu, nakon dvogodišnje pripreme i uređenja.